Shutterstock

Nieuws Zuivel

Volume eist aandacht op bij hogere Global Dairy Trade

6 September 2023 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade heeft zich eindelijk weer van een betere kant laten zien, nadat de afgelopen veilingsessies telkens in het teken stonden van prijsverlagingen. Het hoge verhandelde volume is misschien nog wel een grotere verrassing.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stijging van 2,7% overall is de eerste sinds begin mei. Daarna stond de trendsettende zuivelveiling vrijwel steeds in het teken van negativiteit en werd er per saldo veel terrein verloren. Vooral tijdens de laatste veiling half augustus kreeg de GDT er flink van langs, met een daling van 7,4%.

Hier lijkt de markt nu van bij te komen, gezien veel fabricaten opwaarts bewegen. Volle melkpoeder stijgt zelfs met 5,5% tot $2.702 per ton. Magere melkpoeder moet wel wat bijleggen en daalt tot krap $2.300 per ton. Daarentegen zijn er plussen zichtbaar voor boter, AMF en cheddar.

Hoog volume
Opvallend is het verhandelde volume dat stijgt tot 37.729 ton. Dit is het hoogste volume sinds september 2019, maar het was wel in lijn met wat Fonterra, de voornaamste aanbieder, had aangekondigd. Het laat ook zien dat er op wereldschaal ergens toch nog behoefte is aan zuivel, hoewel de markt de afgelopen tijd zwak aanvoelde. China was evenwel niet de belangrijkste koper, al was het land wel weer terug op de veiling. Kopers in de rest van Azië en het Midden-Oosten zorgden voor de meeste beweging. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden