Sheila Fitzgerald / Shutterstock.com

Nieuws Zuivelbusiness

VS ziet weipoederafzet in China bijna halveren

12 September 2023 - Wouter Baan

De zwakke economische situatie in China heeft behoorlijke gevolgen voor de Amerikaanse zuivelexport. In juli zakt de export van weipoeder tot het laagste niveau in achttien maanden. Niet alleen wei, maar ook de afzet van andere fabricaten staat onder druk. Dit blijkt uit cijfers van de Amerikaanse exportfederatie van zuivel (USDEC).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel veel fabricaten in juli een neerwaartse lijn vertonen, springt weipoeder er met kop en schouders bovenuit. In juli zakte het exportcijfer met bijna 40% terug tot circa 33.654 ton vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De afzet naar China daalde zelfs met 46%, wat in tonnage neerkomt op een vraaguitval van ruim 12.000 ton. Het hele jaar laat de afzet van weipoeder een neerwaartse trend, maar de afzet met 2022 wordt steeds groter. Over de eerste zeven maanden bekeken, daalde de afzet 20% tot 280.553 ton. In 2022 groeide de afzet van weipoeder nog met 10%, waarmee deze de kartrekker was van de groeiende Amerikaanse zuivelexport

De dalende weipoederafzet is een gevolg van de zwakke economische situatie in China. Hierdoor daalt de zuivel en vleesconsumptie. Weipoeder heeft vooral last van het laatste, gezien dit veelal wordt gebruikt in de Chinese veevoersector voor het voederen van varkens. Daarnaast claimt de VS last te hebben van stevige concurrentie van exporteurs uit Europa en Nieuw-Zeeland.

Mexico koopt meer melkpoeder
Een lichtpuntje is dat de export van magere melkpoeder in juli een kleine groei liet zien, van 2,8% tot 65.549 ton. Over het hele jaar bekeken is sprake van een vlakke trend. Hoewel China veel minder koopt, neemt buurland Mexico aanzienlijk grotere volumes af. Overall bekeken verkocht de VS in juli 11,7% minder zuivel, waarmee het exportvolume daalde tot 186.403 ton. Over heel 2023 is sprake van een volumeverlies van 6,6%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox