Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Stilte voor storm op de ruwvoermarkt?

12 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Echt druk is het in de fouragehandel niet. Her en der wordt wat gras opgeruimd door handelaren en de eerste maïs wordt gehakseld. Het is echter wachten tot de maïsoogst echt losbarst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het warme en droge weer van de afgelopen dagen zijn sommige percelen maïs die al een heel eind waren wat versneld af gerijpt. Veel percelen moeten echter nog wel een paar weken. In de maïshandel is het nog vooral aftasten op het moment. Er zijn wel wat zaken gedaan van boer tot boer, maar naar de handel is het nog wat rustig. Handelaren zijn dan ook voorzichtig met het noemen van prijzen. Het is vooral van horen zeggen of vraagprijzen die de ronde doen. Met een slag om de arm liggen prijzen ergens tussen de €2.500 tot €3.000 per hectare. Voor maïs van de oude oogst die direct gevoerd kan worden komt de DCA Indicatieprijs uit op €100 per ton, maar daar is weinig handel in.

Ook in gras is maar beperkt handel. Er is nog flink wat gras gewonnen de laatste dagen/weken maar animo om te verkopen is beperkt. Liever mee verlegen dan om verlegen, redeneren verschillende veehouders. Dat speelt overigens ook een beetje bij maïs. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras komt uit op €85 per ton.

Bijproducten lopen goed door
Bijproducten vinden vlotjes hun weg op de voermarkt. Bierbostel is een vaste waarde voor vast voerders en die markt is aardig in balans. De DCA Indicatieprijs blijft dan ook gelijk op €3,90 per procent droge stof. Vraag naar producten voor afdek op kuil is goed, maar merken enkele handelaren op, ervaring leert dat sommige veehouders pas op het laatste moment bestellen. Voeraardappelen zijn en blijven moeilijk te krijgen, ook nu de aardappelprijs een flinke daling heeft laten zien. Het is een beetje wat de gek er voor geeft, dus de prijsrange is vrij breed. De DCA Indicatieprijs blijft desondanks stabiel op €60 per ton.

In hooi is en blijft beperkt handel. Goed weidehooi zit op €190 per ton, maar verschillende handelaren geven aan dat er geen grote volumes weggaan. Bij graszaadhooi is het vooral het aanbod dat wat knelt. Er is veel verhakseld vanwege het wisselvallige weer. Veehouders die graag graszaadhooi voeren hebben grotendeels hun slag geslagen in de zomer. Voor levering uit de schuur is het nog wat aan de vroege kant. De DCA Indicatieprijs staat voor alle rassen op €150 per ton.

Ook bij stro is de af land/erf periode wel zo goed als over. Het vaste werk bij bedrijven die jaar rond kopen loopt door maar verder is het rustig. De DCA Indicatieprijs voor tarwestro staat op €125 per ton. Voor gerstestro wordt door de meeste handelaren €5 meer gerekend.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox