Shutterstock

Nieuws Melk

Amerikaanse melkaanvoer pakt opnieuw lager uit

20 September 2023 - Wouter Baan

De melkproductie in de Verenigde Staten noteert over augustus voor de tweede maand op rij een daling vergeleken met vorig jaar. Wel valt de daling minder groot uit dan in juli, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In augustus noteerde de melkproductie 8,23 miljoen ton. Dit is een daling van 0,3% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In juli was de daling nog 0,8%. In de maanden daarvoor was sprake van groei, zoals dat in de VS de laatste jaren gebruikelijk was.

Opvallend is dat melkveehouders in Californië op de rem trappen, met een daling van bijna 4%. Ook in Texas bedroeg de daling ruim 3%. In andere grote melkveestaten als Idaho en Wisconsin is sprake van een lichte groei. Landelijk gezien valt de dalende melkaanvoer toe te schrijven aan een lichte daling van het aantal melkkoeien in combinatie met een lagere productie per koe.

Marges sterk onder druk
Door de fors gedaalde melkprijzen lijkt de motivatie om hard te melken minder groot te zijn. In toenemende mate staan de marges bij Amerikaanse melkveehouders onder druk. De verwachting van het USDA is dat het gemiddelde inkomen van Amerikaanse melkveehouders in 2023 met 81% daalt, waarmee $12 miljard aan waarde in rook opgaat.

Het federale Dairy Margin Coverage-programma keert dit jaar fors meer uit dan vorig jaar. Met dit overheidsverzekeringsprogramma kunnen melkveehouders zich onder meer indekken tegen slechte marges. De verwachting is dat het programma dit jaar $904 miljoen gaat uitkeren, tegenover $127 miljoen vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox