Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Hogere kaasmarkt loopt tegen obstakels aan

20 September 2023 - Wouter Baan

Met het verstrijken van de zomer bewegen de kaasprijzen omhoog. De foliekaasprijzen althans. De markt van cheddar en mozzarella staat nog altijd onder druk, en dat werp waarschijnlijk een belemmering op voor de foliekaasprijzen om grote stappen te kunnen zetten.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor Goudse foliekaas zit intussen weer boven het niveau van €3.500 per ton. Historisch gezien helemaal geen slecht niveau, als je de prijspiek in 2022 even buiten beschouwing laat. Over de volle breedte is de kaasmarkt wel wat verdeeld, want cheddar en mozzarella kunnen nog geen vuist maken. De cheddarprijs staat onder druk, als gevolg van drukkend ruim aanbod uit Ierland. De voorraden voor Gouda en Edammer zijn veel overzichtelijker.

Productie
Ergens is dit opvallend, want foliekaas gaf in de afgelopen maanden de beste valorisatie van melk. Dit gaf een prikkel om meer kaas te produceren. Dit gebeurde ook, want in juli steeg de productie voor het eerst sinds april tot boven het niveau van 2022. Grote productievolumes bleven overigens achterwege, want in Nederland bleef de productie onder 80.000 ton steken. Eerdere jaren kwam de productie vaak daarboven uit.

De afzet kan de extra kaasproductie vrij gemakkelijk behappen. Zowel de retailvraag als de foodservice is prima, zo geven producenten aan. Duitse producenten spreken zelfs van een goede afzet. De lagere prijzen in het supermarktschap werken hierbij bevorderlijk. Wel blijven producenten melding maken van vraagverschuiving, waarbij private label aan populariteit wint.

Daling melkaanvoer
De kaasproductie zal de komende weken afnemen, in lijn met de seizoensmatige daling van de melkaanvoer. Dit biedt een basis voor de foliekaasprijzen om verder te kunnen stijgen. Grote prijsstijgingen worden echter niet verwacht, temeer ook omdat de zuivelmarkt in zijn geheel zwak nog aanvoelt en sentiment ver te zoeken is. Daarbij prijst foliekaas zich bij verdere prijsstijgingen uit de markt, tegenover de andere kazen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden