Farmel

Interview melk

Farmel zoekt meer melk voor duurzame stromen

25 September 2023 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt mag dit jaar iets moeilijker zijn, diverse verwerkers blijven op zoek naar nieuwe leveranciers. Farmel is er één van. De onderneming is specifiek op zoek naar enkele tientallen miljoen kilo's PlanetProof-, en biologische melk. 'Onze afnemers in de retail vragen erom', zeggen commercieel directeur Jan Henry van der Linde en commercieel manager Melk Jehannes Miedema. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor deze melkstromen ziet de Flevolandse onderneming uit Emmeloord goede afzet bij haar retailpartners. Voor PlanetProof mikt Farmel op een verdubbeling van de melkaanvoer, voor bio is nog meer ruimte. De melkstroom met het Beter Leven-keurmerk (BLK 1 ster) is voor het moment voldoende gevuld, al wordt verwacht dat deze stroom op termijn ook verder zal groeien.

Weidemelk vervangen
Van der Linde (links op de foto) ziet retailbedrijven steeds meer vragen naar melk uit het hogere segment. "Zoals een aantal jaren geleden gangbare melk werd vervangen door weidemelk, zien we nu dat weidemelk in toenemende mate uit het verssegment verdwijnt. Supermarkten kiezen voor onderscheidende melkstromen zoals PlanetProof, 'Beter voor', BLK of bio."

Daarnaast vindt de retail het in verband met de krimpende markt belangrijk om voldoende melk aan zich te binden, waarbij ze liever niet afhankelijk zijn van slechts één verwerker. Als onafhankelijke partij biedt Farmel de mogelijkheid om een (eigen) melkstroom aan meerdere verwerkers te leveren. Fabriek Vecozuivel geeft Farmel de ruimte eventueel een deel van het assortiment zelf te produceren.

Korte lijntjes en goede melkprijs
Van der Linde: "Wij betalen een concurrerende, marktconforme prijs. Melkveehouders weten over het algemeen wel hoe wij betalen. Dat is onderling goed genoeg bekend." Miedema vult aan: "Het is ook niet alleen de prijs wat belangrijk is voor melkveehouders. Bij Farmel zijn de lijntjes kort. Wij kennen onze boeren en zij kennen ons. Bij ons geen overbodige procedures en formaliteiten. Wie ons wil bereiken, belt ons gewoon. We spreken de taal van de boer. Nagenoeg iedereen die bij ons werkt, komt ook zelf van de boerderij of heeft een boerderij. Voor het contact met de boeren gaan we langs en er zijn leveranciersbijeenkomsten. Veel afstemming vindt daarnaast plaats via een klankbordgroep. Recent hebben we ons vijftienjarig jubileum gevierd samen met onze melkveehouders. Veel melkveehouders die er vanaf het eerste uur bij waren, zijn nog steeds leverancier bij ons. Dat zegt wel iets", aldus Van der Linde.

Niet enkel spothandel
Bij melkveehouders die Farmel niet kennen, leeft soms nog het idee dat Farmel vooral een spotmelkhandelaar is. Dat is een misverstand, verzekert Miedema. "De melk van onze eigen melkveehouders wordt volledig afgezet op langjarige contracten en met meerdere partners in zowel Nederland als België. Daarnaast heeft Farmel een stevige melkhandelstak. De omzet daarvan beweegt mee met de omvang van de handel in melk tussen zuivelbedrijven. Vorig jaar, toen er krapte was aan melk en de prijzen hoog waren, verhandelden we minder dan dit jaar, omdat de markt is gedraaid en er meer melk over is." Farmel kende in 2022 financieel gezien een moeizaam jaar, maar dat was naar eigen zeggen een incident. "In 2023 schrijven we weer zwarte cijfers, weet Van der Linde.

"Boeren die interesse hebben voor levering aan Farmel, hoeven zich geen zorgen te maken of ze in het goede zoekgebied zitten. Wel wordt er geprobeerd om zo veel mogelijk met volle RMO's te rijden. We komen het hele land door, van Groningen tot Zeeland, met uitzondering van de Waddeneilanden" aldus Miedema.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden