Shutterstock

Nieuws Melk

Winst zuiveltrader Numidia krijgt flinke boost

26 September 2023 - Wouter Baan

Zuivelhandelaar Numidia kan tevreden terugkijken op de winstontwikkeling in 2022 die bijna vijf keer over de kop ging. Dit blijkt uit de jaarcijfers bij de Kamer van Koophandel die recent zijn gedeponeerd. De omzetgroei blijft wel wat achter, in vergelijking met branchegenoten Hoogwegt en Interfood. De nettowinstmarge daarentegen is wel aanzienlijk beter. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Numidia zag de omzet afgelopen jaar met 5% toenemen tot een record €939 miljoen. Bijna driekwart hiervan wordt gerealiseerd in de afzet van melkpoeder, de rest komt uit boter, kaas en een klein beetje uit de vloeibare zuivelhandel. De winst laat na een teruggang in 2021 een flinke toename zien en stijgt met 487% tot €20,8 miljoen. Dit is eveneens een record. Dit leidt tevens tot een verbeterde cashflow en solvabiliteit die oploopt tot krap 25%, maar daarmee nog wel aan de lage kant is.

Selectief zijn
Numidia dankt het verbeterde resultaat aan sterke marges, zowel in de fysieke zuivelhandel als in de derivatenhandel. De handel in derivaten is volgens het bedrijf intussen minstens zo belangrijk geworden als de handel in fysieke stromen. Naar eigen zeggen is er de afgelopen jaren een sterk fundament gelegd om verder te groeien. De hoge prijzen brachten naast een hogere omzet ook uitdagingen met zich mee, want hierdoor moest het bedrijf selectiever zijn om fysieke handelsposities in te nemen, zo licht CEO Han van Hagen in het jaarverslag toe. De hoge prijzen zijn immers een aanslag op de cashflow. Mogelijk blijft hierdoor de omzetgroei wat achter bij de concurrentie. 

Concurrentie
Zo zag zuivelhandelaar Interfood de omzet met 60% toenemen tot €3,6 miljard. Marktleider Hoogwegt boekte een omzetgroei van 37% tot €3,8 miljard, maar zag Interfood qua omzet wel gevaarlijk dichtbij komen. In februari gaf van Hagen in een interview aan te willen doorgroeien tot tweede grootste zuivelhandelaar van Nederland, maar dat lijkt op basis van de omzetontwikkeling in 2022 tamelijk ambitieus te zijn. 

Met een netto winstmarge van 2,21% gaat Numidia al wel ruim aan kop. Bij Hoogwegt kwam dit meetgetal in 2022 net boven 1% procent uit, terwijl Interfood daar nipt onder bleef. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox