Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Bijproducten vinden wel heel vlot hun weg

26 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoerhandel loopt wat aan de stroeve kant. In de maïshandel houden de kopers de hand erg op de knip. Naar bijproducten is meer vraag dan aanbod mede door wat haperingen bij toeleveranciers. Bij stro vallen de grote prijsverschillen op.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Topdrukte is het nog niet in de maïshandel. Veehouders die bij willen kopen, vinden het al gauw te duur. Nog lang niet overal is de maïs rijp, dus er kan nog gewacht worden. Verkopers willen daarom vooralsnog weinig water bij de wijn doen. De DCA Indicatieprijs voor nieuwe snijmaïs los geleverd op de kuilplaat exclusief shovel doet deze week een klein stapje terug en komt uit op €75 per ton.

Met de maïsoogst in de beginfase is het ook topdrukte in de afdekproducten. De beschikbaarheid van bijvoorbeeld aardappelpersvezel of perspulp houdt niet over. De bietencampagne is vorige week pas begonnen en het opstarten is niet helemaal vlekkeloos gegaan. De beschikbaarheid van bierbostel houdt ook niet over volgens verschillende leveranciers. Dat kan de komende tijd nog wel iets verder gaan knellen door stops bij enkele brouwerijen. De DCA Indicatieprijs van bierbostel komt deze week uit op €3,90.

De aardappelprijzen mogen dan wel onder druk staan, in het aanbod van voeraardappelen is dat niet terug te zien. 'Alles wat nog op een aardappel lijkt gaat naar de industrie', volgens een handelaar. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €60 per ton, als je voeraardappelen te pakken kan krijgen.

Kwaliteit maakt het verschil
In stro blijven de prijsverschillen groot. Dat hangt samen met de grote verschillen in kwaliteit en of er goedkoop transport beschikbaar is. Echt druk is het overigens nog niet in de strohandel. Voor levering uit de schuur is het nog net wat te vroeg en de voorraad die buiten op klampen staat is een heel eind op. Mooi blank stro uit Frankrijk geleverd in Zuid-Nederland zit op ongeveer €140 per ton. Wat meer aan de onderkant van de markt wordt er door sommige handelaren €125 gerekend voor stro voor de bollen. De DCA Indicatieprijs komt uit op €130 per ton voor zowel tarwe- als gerstestro.

Echt mooi weidehooi is er niet heel veel. Aan de vraagkant is het overigens ook rustig. Het zijn vooral de kleine paardenhouders die weidehooi willen hebben. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €190 per ton. In graszaadhooi gebeurt ook niet heel veel. Prijzen blijven gelijk op €160 per ton met nauwelijks onderscheid in ras.

In kuilgras is er een duidelijk onderscheid tussen de herfstsnedes en goed gras van afgelopen voorjaar. De DCA Notering kuilgras is gebaseerd op het najaarsgras en blijft deze week stabiel op €85 per ton. Voor goed gras van de eerste of tweede snee moet je daar circa €15 bij optellen. Voorjaarsgras is echter moeilijk te krijgen. Je moet het van stoppende boeren hebben, zo geven verschillende handelaren aan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox