Agrifoto

Analyse mest

Mestprijzen lopen hard op, weinig transport naar silo's

28 September 2023 - Jesse Torringa

De ophaalbijdragen van drijfmest lopen hard op nu het uitrijdseizoen voorbij is. Het aanbod blijft hoog en drukkend en mestintermediairs en loonwerkers zijn niet happig op het aannemen van mest, gelet op de onzekerheid over de prijsvorming de komende maanden. Dat de piekprijs voor drijfmest nog niet is bereikt is iets waar geen twijfel over is vanuit de sector.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door verschillende redenen, zoals de afbouw van derogatie, bufferstroken en het late voorjaar is het mestaanbod behoorlijk opgelopen het afgelopen seizoen en is de sector met een groot volume de herfst ingegaan. Richting het einde van het uitrijdseizoen liepen de ophaalbijdragen verder op toen steeds duidelijker werd dat de plaatsingsruimte onvoldoende was voor het drukkende aanbod.

Risico
Nu de drijfmest weer de opslagen ingereden moet worden met de daarbij horende kosten lopen de ophaalbijdragen verder op. Door het nog altijd ruime aanbod is er veel onzekerheid over het prijsniveau en wat conform is aan de huidige situatie waar de mestsector in verkeerd.

Mestintermediairs en loonwerkers lopen risico met het maken van vaste afspraken en aannemen van mest. Zij willen geen opslagen vol rijden tegen prijzen waar zij mogelijk in het voorjaar geld moeten bijleggen om de mest kwijt te raken. Dat is het afgelopen seizoen al vaak gebeurd. Daarnaast zijn lang niet alle opslagen leeggeraakt dit seizoen.

Verschillende mestintermediairs en loonwerkers geven daarom aan erg terughoudend te zijn met het aannemen van mest. En dat werkt juist weer averechts in een overvolle markt. "Ik moet even zien waar het naartoe gaat. Verwerkers zitten in ieder geval vol voor dit jaar, daar kan niets meer bij", vertelt een loonwerker. Voor het afvoeren van drijfmest die wel wordt aangenomen, moet inmiddels fors meer betaald worden door de veehouder dan een paar weken geleden. "De vraag van de veehouder is nu niet wat het kost om af te voeren, maar of er überhaupt plek is", vertelt een mestintermediair.

Spreiding in ophaalbijdrage hoog
De spreiding is echter groot in de DCA-ophaalbijdragen van varkens- en rundveedrijfmest. Dat is deels te verklaren doordat er weinig mest wordt aangenomen en loonwerkers en mestintermediairs nog tegen lagere prijzen afspraken hebben staan. Maar het is ook sterk afhankelijk per regio en de afstand waar het naartoe wordt getransporteerd. Zo wordt er in regio's waar het aanbod zeer hoog is tot wel €30 per ton betaald voor het afvoeren van varkensdrijfmest. Volgens de noteringen ligt de gemiddelde ophaalbijdrage in Tilburg voor varkensdrijfmest het hoogst met €28 per ton. Andere regio's liggen iets lager, maar zoals eerder gezegd is de spreiding hoog.  

De DCA-ophaalbijdragen voor rundveedrijfmest liggen lager, maar laten een vergelijkbare trend zien. Daarnaast is het prijsverschil tussen rundvee- en varkensdrijfmest kleiner dan andere jaren. Voor het afvoeren van rundveedrijfmest wordt gemiddeld zo'n €23 tot €25 betaald, afhankelijk per regio. Maar ook hier geldt dat het geen uitzondering is dat er soms meer dan €25 per ton wordt afgerekend voor het afvoeren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox