Shutterstock

Achtergrond Melk

Extra runderslachtingen door blauwtonguitbraak?

29 September 2023 - Matthijs Bremer

Blauwtong begint een behoorlijk probleem voor de veesector te worden. Begin deze maand werd bekend dat schapen besmet zijn geraakt met het virus. Inmiddels kampen er bijna even veel bedrijven met besmettingen als tijdens de hele eerdere besmettingsgolf tussen 2006 en 2008. Veehouders lijken het zekere voor het onzekere te nemen en hun runderen wat sneller naar de slacht te brengen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat het virus zo snel om zich heen grijpt, komt door de manier waarop dieren besmet raken. Blauwtong wordt overgedragen door knutten (een soort muggen). De ziekste is echter niet overdraagbaar van dier tot dier. Aan de ene kant zijn ruimingen niet nodig, maar aan de andere kant is het niet eenvoudig om je tegen de ziekte te wapenen. Van origine is blauwtong een Afrikaanse ziekte, maar in 2006 brak het virus ook in Europa uit. In dat jaar brak de ziekte onder 456 bedrijven in Nederland uit. Het duurde toen twee jaar voor de ziekte volledig uit Nederland verdwenen was. In die tijd werd een vaccin ontwikkeld tegen de toenmalige variant (BTV-8).

Het lijkt erop dat het blauwtongvirus ditmaal sneller oprukt dan zeventien jaar geleden. Tot nu toe zijn in een vroeg stadium van de verspreiding bij ruim 400 veehouders in zes provincie besmettingen gemeld, zo meldt LTO. Initieel werden vooral schapen door het virus getroffen, maar volgens LTO neemt het aantal besmettingen onder runderen snel toe. Op een snelle oplossing is nog verre van in zicht. Ditmaal is er sprake van een andere variant van het virus (type 3). Voor deze variant is nog geen vaccin in Nederland goedgekeurd. 

Extra slachtingen
Volgens ingewijden in de markt brengen rundveehouders, mede vanwege blauwtong, hun koeien wat eerder naar de slacht. Tot de zomer werden elke week zo'n 10.000 runderen geslacht. De week voor de eerste besmettingen was het slachtcijfer lager. Die week werden 9.000 runderen geslacht. In de week van de eerste melding (week 36) is het slachtcijfer toegenomen tot rond de 11.000 en de week erna nam het slachtcijfer verder toe. 

Op zich is een dergelijke stijging van slachtcijfer niet opmerkelijk. Het slachtcijfer ligt namelijk redelijk in lijn met een gebruikelijk seizoenspatroon. Door de lagere melkproductiviteit worden in het najaar vaak meer runderen naar de slacht gebracht. De slachtcijfers van 36 en week 37 liggen redelijk in lijn met het vijfjarig gemiddelde. De slachtcijfers tonen dus aan dat er vanwege blauwtong niet per se sprake is van extra aanbodsdruk, hoewel dat volgens insiders wel zo het geval is. 

{{dataviewSnapshot(52_1695989161)}}

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden