Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Fouragehandel staat in het teken van de snijmaïs

3 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het is maïs dat de klok slaat in de ruwvoerhandel. En daar hoort bij dat ook de bijproducten die geschikt zijn als afdek gretig aftrek vinden. Voor stro zijn het de bollentelers die eraan trekken op het moment.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Geduld is een schone zaak. Geduld bewaren tot de maïs voldoende is afgerijpt, zeker als de buurman bezig blijft, toch lastig. De verschillen zijn vrij groot volgens insiders. Vroegere percelen zijn gewoon goed en gaan door de 35% droge stof. Er komt echter ook maïs voorbij die nog wel een week of misschien twee had moeten staan, maar die wel al gehakseld is en nu op 32% à 33% droge stof zit. Voor verkopers van maïs op stam is het even slikken op het moment. Prijzen boven de €3.000 per hectare zijn nu wel van de baan. Rond de €2.500 zijn reëel. De buurman of plaatselijke loonwerker betaalt misschien wat meer omdat zij de transportkosten in hun zak kunnen houden en een fouragehandelaar zit daar misschien net wat onder. In België liggen de hectareprijzen (al dan niet voor de dubbeldoel rassen) enkele honderden euro's lager, maar dan tikt transport weer harder aan.

De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs geleverd op de kuilplaat blijft deze week gelijk aan vorige week op €75 per ton. De markt voelt echter vaster aan dan vorige week en in de gebieden die qua transport wat ongunstiger liggen doet €80 ook weer mee voor goede maïs.

Met de maïsoogst in volle gang is er ook relatief veel vraag naar bijproducten. Daar knelt het alleen bij twee grote producenten. Zowel bij de persvezels uit de zetmeelindustrie als de perspulp uit de suikerindustrie hebben Avebe en Cosun tegenvallers in de fabrieken. Bierbrouwers hebben ook een tandje teruggeschakeld en dat is merkbaar in het aanbod van bierbostel. Vraag naar bierbostel blijft echter goed overeind. De DCA Indicatieprijs doet dan ook een stapje omhoog en komt uit op €4 per procent droge stof.

Aardappelprijzen staan de laatste weken flink onder druk en er worden de nodige kwaliteitsproblemen gemeld. In het aanbod van voeraardappelen is daar alleen nog niet veel van te merken. Aanbod van fatsoenlijke voeraardappelen houdt nog steeds niet over volgens handelaren. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €60 per ton. Enkele handelaren merken op dat er wel relatief veel aanbod is van peen voor het voer.

Het moet goed zijn
In de strohandel zijn het de bollentelers die voor extra vraag zorgen. En dat blijken ook kritische klanten. "Kleur maakt niet uit, maar je moet wel lang en droog geperst stro in het land zetten anders kun je het gewoon terug halen", aldus een fouragehandelaar. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe als gerststro komt deze week uit op €130 per ton. Prijsverschillen in stro blijven echter groot. In Zuid-Nederland zijn prijzen van €125 voor tarwestro gebruikelijk, terwijl in het Noorden weinig goed stro te koop is onder de €140 per ton.

In hooi en kuilgras is het rustig. De laatste weken is er nog behoorlijk wat gras gegroeid en dat maakt de vraag wat af is genomen. Voor goed kuilgras van een eerste of tweede snee moet je het hebben van stoppers volgens insiders. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras komt uit op €100, maar ook hier zijn de prijsverschillen groot. Laat herfstgras zit rond de €80 terwijl voorjaarsgras ruim boven de €100 zit. De DCA indicatieprijzen voor weide- en graszaadhooi blijven ongewijzigd op respectievelijk €190 en €160 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox