Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoeder springt eruit op hogere Global Dairy Trade

3 Oktober 2023 - Wouter Baan

De eerste Global Dairy Trade van oktober is bijna een herhaling van de laatste veiling in september. De gemiddelde prijsstijging valt een fractie lager uit dan de vorige keer. Opnieuw is cheddar de dissonant. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een stijging van 4,4% klimt de gemiddelde prijs op tot $3.104 per ton. De melkpoederprijzen springen er bovenuit met een bovengemiddelde prijsstijging. Magere melkpoeder stijgt tot een fractie boven $2.500 per ton, het hoogste niveau sinds medio juli. Europees product aangeboden door het Belgische Solarec ging als duurst van de hand. Ook volle melkpoeder werd flink duurder verhandeld, maar bleef nog wel net onder de grens van $3.000 per ton steken.

Cheddar onder druk
Opvallend is dat cheddar niet meedeelt in de winst. Sterker nog, een daling van 4,8% is behoorlijk groot te noemen. Helemaal onverwacht komt de prijsdaling niet, want de mondiale cheddarmarkt heeft last van goedkoop Europees product. Vooral aanbieders uit Ierland bieden grote volumes aan. Met de daling lijkt er betere balans te zijn ontstaan tussen de wereldmarktprijzen.

In algemene zin valt te verwachten dat de hogere Global Dairy Trade verder kan bijdragen aan het herstel op de zuivelmarkt in Europa. Vooral de geplaagde poedermarkt lijkt terreinwinst te kunnen boeken.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox