Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Verschillen in de snijmaïsmarkt nemen toe

10 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Maïs staat nog steeds centraal op de ruwvoermarkt. Met de maïsoogst in volle gang zijn ook de afdekproducten niet aan te slepen. De handel in andere producten staat bij verschillende bedrijven nu even op een lager pitje.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het zuiden van het land is de oogst van snijmaïs een heel eind gevorderd. Einde deze week, begin volgende week zou het een heel eind klaar moeten zijn, als het weer tenminste mee blijft werken. In het noorden moet nog meer gebeuren. Vooral de laat gezaaide percelen zijn een oefening in geduld. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs doet deze week een stapje omhoog naar €80 per ton op de boer geleverd. Er zijn wel behoorlijke verschillen. In een voor transport gunstige regio liggen prijzen rond de €75 per ton, terwijl verderop prijzen richting €85 gaan.

Met de maïsoogst in volle gang blijft ook de vraag producten voor op de kuil goed. Alles wat beschikbaar komt is al weg voor je er erg in hebt volgens verschillende handelaren. De grote staking bij Cargill heeft ook op de voermarkt effect. Op vijf locaties van het bedrijf in Nederland hebben de werknemers het werk per 6 oktober neergelegd. Vooral tarwe- en maïsbijproducten komen daardoor niet of beperkt op de markt bij deze voor de Nederlandse markt grote speler.

De vraag naar bierbostel blijft goed. 'Veehouders zijn vertrouwd met het product en de koeien doen het er goed op', aldus een handelaar. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft stabiel op €4 per procent droge stof. Het aanbod voeraardappelen houdt niet over. Er is wat ondermaat pootgoed en partijen met behoorlijke kwaliteitsproblemen. Het gros gaat echter, zij het via de wasserij, de verwerking in. De DCA Indiactieprijs voor voeraardappelen heeft een stapje terug gedaan en komt uit op €55 per ton.

Weinig handel
In hooi en stro is beperkt handel. In stro zijn het de vaste klanten die aan de markt blijven en er is de seizoensvraag uit de bollen. Stro voor bollen is onderhand toch wel een tamelijk specialistische tak waar niet ieder fouragehandelaar zich aan waagt. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro blijft stabiel op €130 per ton. Naar weide- en graszaadhooi is weinig vraag. Prijzen blijven ongewijzigd op respectievelijk €190 en €160 per ton.

Ook in kuilgras gebeurt niet veel. Er is de laatste dagen best nog wat gras gemaaid, maar voor dit late herfstgras is nauwelijks belangstelling. Een groeizame tweede helft van het seizoen heeft de honger naar gras behoorlijk gestild, kunnen we bijna wel stellen. Goed gras van begin dit voorjaar waar meer vraag naar is, wordt nauwelijks aangeboden. De DCA Indicatieprijs voor goedkuilgras komt deze week uit op €100 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden