Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Groot contrast tussen botermarkt in EU en VS

11 Oktober 2023 - Wouter Baan

Het contrast is groot: waar de Europese botermarkt al tijden in kalm vaarwater zit, zijn de spotprijzen in de Verenigde Staten onverwacht naar een recordniveau gestegen. 

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Chicago Mercantile Exchange steeg spotboter recent naar een recordniveau van $3,34 per pound. Een opleving in het najaar is de Amerikaanse botermarkt niet geheel vreemd, maar dit keer was deze wel buitensporig groot en bovendien ook niet verwacht. Amerikaanse analisten zeggen dat dit komt door een onbalans tussen vraag en aanbod. Seizoensmatig loopt de melkproductie terug. Daarbij was de binnenlandse vraag naar boter in de nazomer groter dan verwacht, terwijl inkopers zich al op de markt begaven om volumes vast te leggen voor het winterseizoen wanneer er meer wordt gebakken.

De opleving is des te opvallender omdat de boterprijzen dit hele jaar juist aanzienlijk onder het niveau van voorgaande jaren lagen. Op basis hiervan denken analisten dat de weg naar beneden snel weer wordt ingezet. Ondertussen is dit ook al het geval. De opleving lijkt daarmee een stuiptrekking te zijn bij de seizoensovergang van zomer naar winter.

Hoge roomprijs in Europa
In Europa is de botermarkt veel minder opwindend, maar saai is het zeker niet. De boternoteringen zijn in oktober opgeklommen tot zo'n €4.700 per ton. De afgelopen zomer stonden in het teken van hoge voorraden, maar die kunnen nu worden afgebouwd. De vraag trekt richting het winterseizoen aan. Daarbij wordt er minder boter geproduceerd. Enerzijds komt dit door de lagere melkaanvoer die rond deze tijd van het jaar het laagst is. Daarbij zijn de roomprijzen in de afgelopen weken flink opgelopen. Room is nu bijna €2.000 per ton duurder dan boter. Daarmee is de vloeibare grondstof veel te duur om er nog rendabel boter van te maken. Boterproducenten zeggen daarom soms dat ze productielijnen hebben uitgezet en enkel nog produceren om aan hun contractverplichtingen te voldoen.  

Ondertussen worden de consumentenverpakkingen onder €2 per 250 gram in het winkelschap aangeboden. Dit zijn relatief lage prijzen, waarmee de prijs voor consumenten geen obstakel meer kan zijn om minder te consumeren. Daarmee lijkt vraaguitval niet meer aan de orde te zijn het komende winterseizoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden