Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Snijmaïs en bijproducten beheersen voermarkt

17 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het is nog steeds vooral maïs dat de klok slaat in de ruwvoerhandel. Maar ook in de bijproducten is het alle zeilen bijzetten. Niet alleen als boer zit het weleens tegen. Ook verwerkende bedrijven blijken weleens tegenvallers te hebben. Voor de voerhandel komt dat alleen op een ongelukkig moment.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De snijmaïsoogst is in het zuiden en midden van het land een heel eind klaar. In het noorden moet echter nog wel het een en ander gebeuren. Het wisselvallig weer van de afgelopen week werkt alleen niet mee. De DCA Indicatieprijs doet deze week een stapje terug naar €75 per ton. De verschillen tussen de regio's blijven wel groot. In de ene regio liggen prijzen rond of onder de €70 per ton terwijl in andere delen van het land €80 of meer ook mee doet.

De levering van bijproducten knelt bij verschillende leveranciers. De vraag naar bierbostel is goed, maar het aanbod houdt niet over. Verschillende brouwerijen hebben een geplande of ongeplande stop. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft desondanks stabiel op €4 per procent droge stof.

Niet alleen het aanbod van bierbostel houdt niet over. De staking bij Cargill zorgt ervoor dat ook het aanbod van andere graan gerelateerde stromen niet overhoudt bij verschillende leveranciers. Eén van de grootste reststromen in deze tijd van het jaar is perspulp. En je raadt het al, ook de bietencampagne gaat niet geheel vlekkeloos. Dinteloord draait na wat gebruikelijke opstartproblemen netjes door, maar in Vierverlaten wil de gang er nog niet echt in komen. In de planning voor de levering van perspulp is het overrekenen geblazen.

Het aanbod voeraardappelen blijft buitengewoon krap. Ondanks dat de prijzen voor fritesaardappelen flink zijn gezakt in vergelijking met kort na de start van het seizoen wordt er door de verwerkende industrie weinig gemorst. Andere jaren komt er nog weleens aanbod van afgekeurd of onder- of bovenmaats pootgoed, maar ook dat aanbod is er weinig op het moment. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft gelijk op €55 per ton. Enkele handelaren merken op dat peen beter beschikbaar is en dat dat voor bijvoorbeeld stierenmesters een mooi alternatief is voor voeraardappelen.

Bollen trekken aan stro
In stro zijn het de bollentelers die voor extra vraag zorgen. Dat is echter een behoorlijk specifieke groep klanten waar niet elke fouragehandelaar op ingesteld is. De belangrijkste eis voor de bollen is dat het stro voldoende lang is en dat is zeker dit jaar wel opletten geblazen. Vanuit de veehouderij zijn het vooral de vaste klanten die aan de markt zijn. De DCA Indicatieprijs voor zowel gerste- als tarwestro blijft stabiel op €130 per ton.

In weide- en graszaadhooi is maar beperkt handel. Op zich is er wel vraag, maar ook hier houdt het aanbod niet over. Vooral naar mooi graszaadhooi dat geen regen gezien heeft is het zoeken. Akkerbouwers  en handelaren met graszaadhooi in de schuur weten dat en houden de deuren nog makkelijk dicht op het moment. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi komt uit op €160 per ton met nauwelijks verschil tussen de rassen. Weidehooi blijft stabiel op €190 per ton.

De markt voor kuilgras is en blijft een lastige met weinig handel. Aanbod van gras af land is wel een heel eind over nu. Goed gras van de eerste of tweede snede wordt nauwelijks aangeboden. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft gelijk op €100 per ton maar wel met een slag om de arm door het beperkte aantal transacties.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden