T-I / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Amerikaanse melkprijs herpakt zich na crash

25 Oktober 2023 - Wouter Baan

In de Verenigde Staten zit de melkprijs sinds kort weer in de lift. Het Amerikaans landbouwministerie USDA heeft tevens de verwachtingen voor 2024 naar boven bijgesteld. Een van de oorzaken is de lagere melkaanvoer, al was in september geen sprake van een daling meer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige maand bedroeg de Amerikaanse melkproductie in de 24 belangrijkste zuivelstaten 8,73 miljoen ton. Dit is nagenoeg gelijk aan het productievolume een jaar eerder. Daarmee trekt de Amerikaanse melkproductie jaar-op-jaar bekeken weer wat aan, want in augustus en juli bedroeg de krimp nog respectievelijk 0,7% en 0,8%. Naast een hogere productie per koe valt uit de cijfers af te lezen dat de melkveestapel nagenoeg niet meer verder wordt afgebouwd.

Melkprijs stijgt weer
Waarschijnlijk komt dit door de betere marktverwachtingen. Sinds oktober vorig jaar stond de Amerikaanse melkprijs onder zware druk, maar sinds augustus is de opwaartse lijn weer ingezet. De melkprijzen (klasse 2, 3 en 4) laten eenduidig een stijgende trend zien. Gemiddeld noteert de Amerikaanse melkprijs kort onder $20 per CWT. Naar Nederlandse maatstaven komt dit omgerekend neer op een slordige €40 per 100 kilo.

Een verdere stijging is mogelijk. Het USDA verwacht namelijk dat de melkprijzen in de komende maanden door de grens van $20 per CWT gaan. Daarmee zijn de prognoses naar boven bijgesteld. Dit als gevolg van een beter sentiment op de Amerikaanse boter- en magere melkpoedermarkt, wat ook in Europa in deze markten zichtbaar is. De kaasmarkt in de VS staat wel wat onder druk als gevolg van behoorlijk hoge voorraden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden