FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina keert dit jaar geen nabetaling uit

25 Oktober 2023 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina keert de leden over 2023 geen nabetaling uit. De gelden die er zijn, worden ingezet voor een aanstaande reorganisatie van het bedrijf, waarbij veel arbeidsplaatsen komen te vervallen, vooral in de 'overhead'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit hebben CEO Jan Derck van Karnebeek en financiële topman Hans Jansen meegedeeld aan de leden. Ook het personeel is op de hoogte gebracht van de aanstaande plannen, die de titel van Expeditie 2020 hebben gekregen.

In een webcast-film, die de redactie in handen heeft, hebben ze een toelichting gegeven. Voorzitter Sybren Attema noemde daarbij dat veel leden vragen hebben over de zoveelste reorganisatie in enkele jaren tijd. Wat moet deze reorganisatie opleveren wat voorgaande operaties hebben gedaan?

Te veel op merk
Als een van de oorzaken noemde Van Karnebeek dat in de voorbije jaren te veel is ingezet op consumentenmerken in de retail. Dat heeft (kennelijk) veel geld gekost, terwijl andere terreinen uit het oog zijn verloren. Volgens Van Karnebeek moet ook weer meer oog zijn voor de gewone bulk en B2B-activiteiten. "We moeten leren daar weer fatsoenlijk aan te verdienen."

Dat moet dus wel gebeuren met minder mensen, en (mede daardoor) met minder kosten. Vergeleken met andere zuivelbedrijven zijn de kosten bij FrieslandCampina te hoog opgelopen, aldus Jansen en Van Karnebeek.
De eerste gaf aan dat er ook te veel verschillende (innovatie-)projecten lopen. Dat moeten er minder worden, maar met meer focus. Ook de onderlinge samenwerking tussen de business groepen moet groter. Wel komen er daar meer van - 7 in totaal - en die krijgen een grotere eigen verantwoordelijkheid, maar met de kanttekening dat ze samen een beter resultaat moeten leveren.

De nieuwe reorganisatie gaat dus onder de naam van Expeditie 2030, maar van Karnebeek gaf aan dat, wat hem betreft de operatie nu al is gestart. "We willen concrete resultaten leveren die u kunt zien en meten," stelt hij.

RFCresult
FrieslandCampina vindt zichzelf te veel een gemiddeld zuivelbedrijf geworden.

Over de voorbije jaren waren de drie topbestuurders unaniem: In die tijd is het niet goed gegaan. FrieslandCampina is afgezakt van een toonaangevende naar een gemiddelde zuivelonderneming, met te hoge kosten en te lage resultaten. Hoe het jaar precies gaat uitvallen voor de leden, gaven ze niet aan. Bij de presentatie van het halfjaarverslag werd een 'pro forma reservering' (tekort) op het melkgeld genoemd van €1,68 per 100 kilo). Of deze bij het sluiten van de boeken over 2023 is weggewerkt, blijft nog even de vraag. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden