Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Enkel spotmelk houdt hoofd koel in enerverende markt

27 Oktober 2023 - Wouter Baan

De zuivelmarkt is eind oktober verre van saai. De opmars van de folieprijskazen zet onverminderd door, terwijl ook de boterprijs grote stappen zet. Op de snel stijgende melkpoedermarkt daarentegen is intussen wel wat twijfel te bespeuren. Te midden van deze grillige marktontwikkelingen houden de spotmelkprijzen het hoofd koel.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een rally die zeven weken duurde, zakt de notering van magere melkpoeder deze week weer wat terug tot net onder €2.600 per ton. De voornaamste reden hiervan is dat de hogere prijzen producenten en handelaren uitnodigt om te verkopen. De voorraden zijn niet overdreven groot, maar van krapte is ook geen sprake. Weipoeder en volle melkpoeder stijgen wel licht verder, dus de conclusie ook niet dat de poedermarkt verzwakt. Hooguit dat de twijfel toeslaat. En dat is niet gek na een periode van snelle prijsstijgingen.

Vijf voor boterprijs
Moeilijker leesbaar is de botermarkt. De boternotering passeert deze week voor het eerst dit jaar de grens van €5.000 per ton. Toch is boter nog altijd zwaar ondergewaardeerd ten opzichte room waarvan de prijzen tot veler verbazing ook deze week nog weten te stijgen. Het is niet waarschijnlijk dat boter het gat met room dichtloopt. Daarvoor zijn er teveel vriesvoorraden. Verse boter daarentegen is beperkt beschikbaar. De hoge roomprijzen nodigt producenten uit om vloeibaar product op de spotmarkt te verkopen in plaats om er boter van te maken, mits de contactverplichtingen dit toestaan tenminste. Of de prijsstijging op de botermarkt doorzet, is lastig in te schatten. De opleving van de afgelopen weken strookte immers ook niet met de verwachtingen.

Foliekaasprijzen stijgen snel
De foliekaasprijzen zijn hard op weg om de grens van €4.000 te passeren. De verklaring hiervoor is simpel. In die zin dat het aanbod de vraag overstijgt. Producenten claimen over extreem lage voorraden te beschikken, of zelfs uitverkocht te zijn. Deels komt door de teruglopende melkproductie in de afgelopen maanden. Tegelijkertijd geeft kaas de beste valorisatie van melk, wat het aannemelijk maakt dat er relatief veel melk de kaasbak in gaat. Dit betekent dat de afzetvolumes dus wel goed moeten zijn. Vooral partijen uit de foodservice trekken er hard aan, zo wordt door insiders aangegeven. Intussen is foliekaas zwaar overgewaardeerd ten opzichte van cheddar dat naar verhouding ruimer beschikbaar is.

Vloeibare zuivel stijgt
Op de vloeibare markt gebeurt ook veel, wat vaak niet goed verklaarbaar is. Zo heeft magere melkconcentraat zich alweer uit de markt geprijsd om er rendabel poeder van te kunnen produceren. Tegen de verwachtingen in zetten ook de roomprijzen nog een stap. Er is handel boven het niveau van €7.000 per ton, al komt de notering zover niet. Opvallend is dat in de huidige enerverende markt enkel spotmelk het hoofd koel houdt. Nederlandse melk gaat van de hand voor €45,50 per 100 kilo, wat ruim boven de uitbetalingsprijzen is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden