Milcobel

Achtergrond Zuivelbusiness

Gaat Milcobel zich branden aan de ijsdivisie van DMK?

30 Oktober 2023 - Wouter Baan

De zuiveldivisie van de Duitse zuivelcoöperatie DMK komt mogelijk in handen van Ysco, een dochteronderneming van de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel. DMK zou in een officiële zoektocht naar een koper voor de verliesgevende divisie bij Milcobel zijn uitgekomen, dat wel oren zou hebben naar deze deal. Beide bedrijven willen desgevraagd niet ingaan op de overnamegeruchten, maar herkennen zich...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

DMK worstelt al langer met de ijsdivisie die bepaald niet te boek staat als winstgevend. Zo werd de productie de afgelopen jaren teruggebracht naar twee fabrieken in Prenzlau (Brandenburg) en Everswinkel (Noordrijn-Westfalen). Begin deze maand werd ook de fabriek in Prenzlau na dertig jaar ijsproductie gesloten. Het doel van deze stappen is om de divisie, die circa 2,5% bijdraagt aan de totale omzet, weer winstgevend te maken. Nu melden meerdere Duitse media dat DMK de ijsdivisie in de etalage heeft gezet en dat Milcobel een serieuze overnamekandidaat zou zijn.

Navraag bij beide bedrijven levert niet veel op. De woordvoerders van beide coöperaties herkennen de berichtgeving, maar zeggen niet op geruchten in te willen gaan en bestempelen het als speculatie. Zo'n reactie is niet ongebruikelijk wanneer er van een officiële deal nog geen sprake is. Vreemd zou een overname op papier in elk geval niet zijn. Milcobels dochteronderneming Ysco is een van de grootste ijsproducenten van Europa met een jaarlijkse productie van 190 miljoen liter ijs, goed voor ruim €300 miljoen omzet. Het bedrijf is vooral sterk in private label.

Hoewel de marges bij Ysco vorig jaar wat onder druk stonden door de hoge inflatie, was de ijsdivisie van Milcobel de afgelopen jaren vaak behoorlijk succesvol. Met de overname van ijsdivisie van DMK zou Milcobel extra schaal genereren. Een andere mogelijkheid is dat beide ijsdivisies samen in een joint venture verder gaan. In dat geval ontstaat er een interessant samenvoegsel tussen de grootste melkcoöperaties van België en Duitsland. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden