Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Druk van de ketel op ruwvoermarkt

31 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Ondanks de natte oktobermaand is de snijmaïs toch voor verreweg het grootste deel geoogst. Nu de drukte in de maïs achter de rug is, is het ook in de voerhandel een stuk rustiger. Vraag blijft er wel, maar het gekke is eraf.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is modderen of wachten om de laatste percelen maïs te hakselen. Om grote arealen gaat het volgens insiders niet meer, maar de laatste loodjes zorgen wel voor de meeste hoofdbrekens. Nu de bulk achter de rug is wordt het in de maïshandel ook een heel stuk rustiger. Af land zit het er zo goed als op en maïs uit de kuil wordt niet of nauwelijks aangeboden. Vraag is er overigens ook weinig. Door de bank genomen waren opbrengst en kwaliteit behoorlijk tot goed en veehouders die wilden kopen hebben daar de afgelopen weken de kans voor gekregen en gepakt. De DCA Indicatieprijs blijft met €80 gelijk aan vorige week.

Met de maïsoogst in de afrondende fase, keert ook in de bijproducten de rust terug. Aardappelbijproducten zijn redelijk beschikbaar en prijzen neigen wat omlaag. Voeraardappelen zijn daarop de uitzondering en blijven beperkt beschikbaar. Verwerkers kunnen bijna alles gebruiken en ook vanuit pootgoed komt er maar weinig richting het voer. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft stabiel op €50 per ton. De vraag naar bierbostel en eiwitproducten in bredere zin blijft goed, zeker als je het vergelijkt met de energieproducten waar de markt wat meer in beweging is. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel komt deze week uit op €4,10 per procent droge stof.

Kwaliteit zorgt in stro voor de nodige discussie. Bollen- en peentelers trekken het hardst aan stro en die geven niet veel om kleur maar willen wel lange stro hebben. Het is volgens fouragehandelaren goed opletten bij het laden dat er geen mindere pakken tussendoor gefrommeld worden. Zowel bij bollentelers als bij veehouders is het geen uitzondering dat er af en toe een vracht teruggehaald moet worden omdat de kwaliteit niet voldoet. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat op €135 per ton.

Weinig handel in gras
In hooi en kuilgras is weinig te doen op het moment. Graszaadhooi is moeilijk te krijgen door de kleine oogst. Onderscheid naar ras is er nauwelijks. Het is net wat er voorhanden komt. De DCA Indicatieprijs staat op €165 per ton voor graszaadhooi. In weidehooi is er niet veel aanbod en niet veel vraag. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €190 per ton. Bij kuilgras zijn het vooral foliebalen die verhandeld worden en dan vaak ook nog richting de paardenhouderij. In rijkuilen is nauwelijks handel. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras komt deze week uit op €100 per ton maar wel met een slag om de arm, omdat er weinig transacties zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden