BeautifulBlossoms / Shutterstock.com

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

2 November 2023 - Klaas van der Horst

Fonterra en Nestlé hebben de verkoop van hun Braziliaanse joint venture Dairy Partners Americas (DPA) aan Lactalis afgerond. De betrokken mededingingsorganisaties hebben hun toestemming nu gegeven. Fonterra houdt er per saldo niets aan over.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toen de verkoop in december 2022 werd aangekondigd, maakte CEO Miles Hurrell van Fonterra al duidelijk dat de overname goedkeuring vereiste van de mededingingsautoriteiten. Dat het bijna een vol jaar zou kosten voordat er toestemming kwam, had hij wellicht niet voorzien.

Fonterra is blij dat de goedkeuring er nu is. "Nu kunnen we onze aandacht en middelen concentreren op de bedrijvigheden die we als onze kernactiviteiten hebben bestempeld."

DPA is voor zo'n NZ $240 miljoen (nu ongeveer €133 miljoen) verkocht aan het Franse Lactalis. Jammer genoeg blijft daarvan netto niet zo veel over voor Fonterra (en Nestlé), omdat de verkoopopbrengst ongeveer net genoeg is om de schulden af te betalen. Daarnaast is er nog een negatieve wisselkoersreserve van NZ $70 miljoen (€36 miljoen), die ergens moet worden verrekend in Fonterra's boeken over het lopende jaar. .

Fonterra was de grootste aandeelhouder in DPA, met 51% van de aandelen. Nestlé bezat 49%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox