Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Bijproducten blijven veelgevraagd

7 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De laatste loodjes in de maïsoogst wegen het zwaarst. Gelukkig is het overgrote deel van de snijmaïs binnen. Het is vooral het vaste werk in de ruwvoerhandel dat de markt maakt. Met bijproducten is het wel puzzelen voor leveranciers om de klanten tevreden te houden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veruit de meeste maïs is gehakseld, maar het is nog een hele toer om de laatste percelen te oogsten. Sommigen wagen nog een poging met rupsdumpers terwijl anderen hopen dat het nog een keer gaat vriezen en de maïs als korrelmaïs gedorst kan worden. Handel in snijmaïs blijft beperkt tot een enkel perceel dat geoogst is. De DCA Indicatieprijs voor verse snijmaïs blijft gelijk aan vorige week op €80 per ton.

In de bijproducten is het schipperen voor handelaren tussen aanbod en vraag. Aardappelpersvezels zijn relatief goed te krijgen maar het hapert met het aanbod van perspulp. Gezien de natte omstandigheden voor de bietenoogst komt dat niet helemaal als een verrassing. Over wanneer en hoeveel perspulp er beschikbaar komt, tasten voerhandelaren overigens ook in het duister. Bierbostel blijft goedgevraagd en de meeste leveranciers hebben een (beperkte) wachttijd. De DCA Indicatieprijs staat deze week op €4,10 per procent droge stof. Voeraardappelen zijn volgens sommige fouragehandelaren iets beter beschikbaar, maar het is wel oppassen dat je niet wordt afgescheept met rommel. Het gaat dan om aardappelen die koste wat kost uit de modder zijn gewurmd en waar je eigenlijk niks mee kan. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft stabiel op €50 per ton.

Vaste klanten
In stro loopt het vaste werk door. Grote verschillen in kwaliteit blijven de huidige markt kenmerken. Akkerbouwers zitten vast in het zadel en hebben geen haast om stro te verkopen. Beschikbaarheid van goedkoop transport is volgens fouragehandelaren een uitdaging voor vervoer vanuit Frankrijk. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt uit op €135 per ton.

In weidehooi in kuilgras is weinig handel. Goede opbrengsten van gras afgelopen zomer en herfst en een matige melkprijs zetten een rem op de kooplust van veehouders. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras staat op €100 per ton en voor weidehooi op €190 per ton. Naar goed graszaadhooi is vraag, maar aanbod is er weinig. De DCA Indicatieprijs blijft desondanks stabiel op €165 per ton. Onderscheid in ras is er nauwelijks, het is meer een zaak van wat voor handen is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden