Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Global Dairy Trade neemt gas terug

7 November 2023 - Wouter Baan

Na vier veilingen met flink hogere prijzen neemt de Global Dairy Trade begin november duidelijk gas terug. Boter en volle melkpoeder zijn tegen lagere prijzen verhandeld, maar cheddar en magere melkpoeder weten wel te plussen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de markt werd reikhalzend uitgekeken naar de eerste Global Dairy Trade van deze maand om te bezien of het goede sentiment vastgehoudenkon worden. Dit lukt niet, maar de veilinguitslag levert wel een gemengder beeld op dan wat je op basis van de gemiddelde prijsdaling van 0,7% zou verwachten.

Cheddar en melkpoeder
Zo stijgt cheddar met 4,5% tot krap boven $4.000 per ton. Helemaal onverwacht komt deze opleving niet, want bij de vorige veilingen was cheddar juist de dissonant toen de markt hard steeg. De aantrekkende cheddarprijs lijkt dan ook een correctie te zijn. Opvallend zijn ook de uiteenlopende mutaties tussen volle- en magere melkpoeder. Waar volle daalt, weet magere melkpoeder wel terrein te veroveren. Toch lijkt de opwaartse potentie voor magere melkpoeder beperkt. De prijzen voor de leveringscontracten in het nieuwe jaar liggen namelijk op een lager niveau dan voor december, zo blijkt wanneer je inzoomt op de details. 

Boter
De boterprijs daalt met 1,6% tot $4.890 per ton. Dit kan een signaal zijn dat de snel stijgende Europese botermarkt ook gaat afkoelen. Door de opleving was Europees product alweer duurder geworden dan product uit Nieuw-Zeeland. Zeker nu Nieuw-Zeeland qua melkproductie in het seizoen komt, begint zo'n prijsverschil op de wereldmarkt zwaarder te wegen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox