KvdH

Nieuws melk

3 miljard kilo minder melk geen uitgemaakte zaak

9 November 2023 - Klaas van der Horst

Een vermindering van de Nederlandse melkproductie met misschien wel 3 miljard kilo door reductie van het aantal koeien, is nog lang geen uitgemaakte zaak. Dit is de inschatting en overtuiging van CEO Jan Derck van Karnebeek van FrieslandCampina.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hij zegt dit in reactie op vragen tijdens een bijeenkomst van de Europese zuivelkoepel EDA. Bovengenoemd cijfer wordt de laatste jaren regelmatig genoemd als resultaat van een beperking van de veestapel. Volgens Van Karnebeek is de fixatie op vermindering van het aantal koeien en een daaruit voortvloeiende vermindering van de melkproductie onterecht.

Spel nog op de wagen
Hij ziet kans voor een andere koers. "Dat spel is nog helemaal op de wagen", zei hij. Over dieraantallen hoort het wat hem betreft ook helemaal niet te gaan. Het gaat om verkleining van de milieuvoetafdruk van de melkveehouderij, en op dat gebied is er volgens hem nog veel ruimte voor technische verbeteringen. Van Karnebeek wil daar sterker en gerichter op inzetten.

"Natuurlijk hebben we een noodscenario klaar liggen, voor het geval het anders moet. En onze boeren hebben ook geen obsessie met volume. Het gaat tenslotte om hun inkomen", zegt Van Karnebeek. Toch wil hij het melkproductievolume graag in stand houden.

Carbon credits
Waar topmanagers van veel andere zuivelbedrijven klagen over de enorme duurzaamheidsdruk die er op de veehouderij wordt gelegd, klinkt Van Karnebeek optimistischer. "Onze klanten zien waarde in verduurzaming. Ze willen er ook voor betalen." Daar hebben melkveehouders baat bij. Ook zit er voor hen waarde in het vastleggen van CO2 via carbon credits, maar daarbij is het volgens hem wel van belang dat deze koolstofrechten binnen de landbouw blijven, anders schiet de sector zichzelf in de voet. Ook staat de markt voor carbon credits nog in de kinderschoenen en is verbetering nodig. Hij vindt het onterecht als dergelijke rechten naar bijvoorbeeld oliemaatschappijen gaan, zoals nu wel gebeurt. Verhandelbaarheid binnen de landbouw is volgens hem geen probleem.

Ook de COO van Arla, Peter Giörtz-Carlson meent dat er met behulp van technische maatregelen, en onderbouwd met data van het boerenbedrijf, meer technische maatregelen mogelijk zijn om de landbouwemissies te beperken.

Strategische dialoog
De weg vooruit is volgens hem die (van de productie) van maximale voeding tegen minimale emissies. De zuivel werkt daar volgens Giörtz-Carlson al lang en hard aan, maar de politiek en activisten willen daar niet naar luisteren, klaagt hij.

Veel partijen uit de landbouw en zuivel hopen wel dat, nu Frans Tiimmermans weg is als Eurocommissaris voor de 'Green Deal' en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen oproept tot een 'strategische dialoog' met de landbouw, er langzaam toch iets begint te veranderen in het Brusselse politieke klimaat.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden