Milos Ruzicka / Shutterstock.com

Nieuws Melk

FrieslandCampina vrij van fusiebeperkingen

10 November 2023 - Klaas van der Horst

De beperkingen die FrieslandCampina in 2009 kreeg opgelegd bij de totstandkoming van de zuivelonderneming zijn ten einde. De 1,2 miljard kilo melk die het bedrijf ter beschikking moest stellen aan andere bedrijven of meegeven aan vertrekkende leden, zijn na veertien jaar tijd nu vergeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit heeft uitvoeringsorganisatie Dutch Milk Foundation bekendgemaakt. Per 1 juli van dit jaar was er nog 142 miljoen kilo melk te vergeven. Sindsdien hebben nog 118 melkveehouders een vertrekaanvraag goedgekeurd zien worden. Gemiddeld namen deze laatste veehouders 1,2 miljoen kilo melk per bedrijf mee.

FrieslandCampina zegt in een reactie het vertrek van leden-melkveehouders te betreuren, maar respecteert het besluit dat zij op basis van hun individuele afwegingen hebben genomen. Tegelijkertijd is het bestuur blij dat er nu een einde is gekomen aan de vertrekregeling, die niet in het belang van de coöperatie was, maar een voorwaarde vanuit de Europese Commissie bij de fusie.

FrieslandCampina staat sinds een paar jaren ook weer open voor nieuwe leden-melkveehouders. Met het oog daarop is vorig jaar het coöperatief werkgebied uitgebreid in delen van België en Duitsland. Het bedrijf verwacht weer aantrekkelijk te kunnen zijn voor toetreders: "Met de onlangs aangescherpte ondernemingsstrategie 'Expedition 2030' verwachten wij dat de winstgevendheid van de onderneming zal verbeteren, zodat de coöperatie de leden kan voorzien van een toonaangevende melkprijs en zij kunnen blijven investeren in de duurzame toekomst van hun melkveebedrijven."

Over dit jaar wordt echter geen nabetaling verwacht, zo liet het bedrijf onlangs weten. Onder leiding van nieuwe CEO Jan Derck van Karnebeek wordt evenwel een nieuwe lijn uitgezet om de resultaten te verbeteren en daarbij ook weer te letten op het verbeteren van de verdiensten over de hele linie van het bedrijf, niet alleen in het hogere segment. Van Karnebeek onderstreepte dit deze week nog eens op een zuivelcongres in Brussel. 

Nu het einde van de zogenoemde 'fusie-remedies' daar is, valt te verwachten dat ook de DMF zelf binnenkort wordt opgeheven. De stichting heeft haar taak vervuld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox