Shutterstock

Nieuws Melk

Nederlandse melkaanvoer dieper in het rood

10 November 2023 - Wouter Baan

De melkaanvoercijfers over oktober laten een daling zien ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In volume bekeken is het verschil aanzienlijk groter dan een maand eerder. En wanneer we op de gehaltes inzoomen, ontstaat er helemaal een groot verschil. Het effect van blauwtong laat zich gelden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met 1.112.961 ton kwam de Nederlandse melkproductie afgelopen maand 2,35% lager uit dan vorig jaar. Daarmee versnelt de daling, want in september bedroeg het verschil nog 1%. Vooral het vetgehalte in de melk heeft een veer gelaten en daalt van 4,49% vorig jaar tot 4,31%. Zodoende was de vetproductie in oktober met 47.921 ton 6,31% lager dan vorig jaar. Dit het laagste niveau sinds september 2021.

Zeer waarschijnlijk wordt de dalende aanvoer versterkt door de uitbraken van blauwtong, die sinds dit najaar ook in de melkveehouderij behoorlijk hard om zich heen grijpt. Naar schatting is de melkproductie op getroffen melkveebedrijven 10% á 15% lager.

Schaarste op spotmarkt
De lagere aanvoercijfers zijn wel goed verklaarbaar voor de huidige schaarste op de vloeibare spotmarkt. Zowel de prijzen voor room en magere melkconcentraat zijn in de voorbije weken hard opgelopen en rekenen daarom bij lange na niet meer ten opzichte van de vaste eindcomponenten als boter en melkpoeder. Ook spotmelk is schaars en noteert medio november met €48 ruim boven de uitbetalingsprijzen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden