Thierry Hebbelinck / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Franse en Spaanse melkprijzen aan kop in EU

17 November 2023 - Klaas van der Horst

Het zijn dit jaar Spaanse en Franse zuivelbedrijven die de koplopers zijn in de Europese melkprijsvergelijking van de European Dairy Federation (EDF) en ZuivelNL. Ook het Finse Valio is een goede betaler.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Franse zuivelindustrie liep vorig jaar achter en kon bij lange na niet de hoge prijzen betalen die verwerkers uit andere landen neerzetten. Ditmaal zijn de bordjes verhangen en profiteert de zuivel in Frankrijk met vertraging nog van hogere prijzen.

Sodiaal in het noordwesten van Frankrijk betaalt in september van dit jaar met €47,08 per 100 kilo het meeste melkgeld. Daarna volgen Lactalis en Danone in het noordwesten en tot slot Lactalis in het Loire-gebied. Het Spaanse Capsa Foods komt met €47,99 het allerhoogst uit, Het Finse Valio betaalt €46,46. Vergeleken daarmee betalen FrieslandCampina en Milcobel vrij weinig. Zij zitten achtereenvolgens op €39,79 en €38,09 per 100 kilo. De gemiddelde melkprijs in de Europese Unie voor september is €41,33.

Over de voorbije twaalf maanden bekeken (vanaf september) doet FrieslandCampina het overigens niet slecht. Dan betaalt FrieslandCampina een bovengemiddelde melkprijs van €49,12 per 100 kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox