Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Ruwvoer blijft aan de prijs ondanks beperkte handel

21 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Deze tijd van het jaar is doorgaans niet de drukste periode in de fouragehandel. Dit jaar is daarop geen uitzondering. Met de maïsoogst aan kant en het einde van het weideseizoen is er in het ruwvoer is de grote drukte achter de rug. Dat wil niet zeggen dat er niet wordt geïnformeerd naar voer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt voor bijproducten blijft redelijk stabiel. Dat wil wel eens anders zijn deze weken met het aanbod van campagne producten als perspulp en aardappelpersvezel op een hoogte punt. Deze week vinden veruit de meeste bijproducten makkelijk hun weg naar veehouders. Dat de opbrengsten van bieten en zetmeelaardappelen weleens beter geweest zijn heeft daar natuurlijk ook wat mee te maken. Sommige producenten als bierbrouwers of aardappelverwerkers zijn aan het schuiven met onderhoudsstops waardoor de markt bepaald niet overvoerd wordt om het voorzichtig te zeggen. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk aan vorige week op €4,10 per procent droge stof.

Voeraardappelen zijn lastig te krijgen. Er wordt wel genoeg geknoeid om fritesaardappelen uit de grond te krijgen. Zolang het nog maar een beetje op een aardappel lijkt gaat het naar de verwerkende industrie. Valt er geen frites meer van te maken dan gaat het nog, al dan niet via de wasserij, naar de vlokken. "Met aardappelen die je al ruikt als je het erf op rijdt en die bij laden al zo ongeveer uit de auto lopen, kan je voor het voer ook niks", aldus een handelaar. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen maakt een stapje omhoog en komt uit op €60 per ton.

In stro is redelijk wat handel voor deze tijd van het jaar. Enkele handelaren hebben nog wat leveringen af te ronden voor bollen stro of voor afdek op peen. Afgeschrikt door matige kwaliteit en hoge prijzen hebben sommige veehouders aan de schrale kant stro gekocht afgelopen zomer. Het ziet er niet naar uit dat stroprijzen gaan dalen. Sommige fouragehandelaren merken dat er wat meer geïnformeerd wordt naar stro en dat daar ook handel uit komt. De DCA Indicatieprijs komt uit op €135 per ton voor zowel tarwe- als gerstestro.

Kwaliteit maakt het verschil
Voor goed kuilgras van de eerste of tweede snee blijft belangstelling. Het aanbod van echt goed gras blijft echter mager. Wat aangeboden wordt, betreft vaak het late herfstgras en daar is dan weer weinig of geen belangstelling voor. Misschien komt dat nog wel richting het einde van de winter als er zicht op komt of we een vroege of late lente krijgen en sommige veehouders krap in het voer komen. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras komt deze week uit op €60 per ton.

In snijmaïs en graszaadhooi is nauwelijks handel. De maïsoogst is nog maar net achter de rug en de meeste veehouders hebben voorlopig even voldoende. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd op €85 per ton. Bij graszaadhooi is het aanbod de beperkende factor. Door het wisselvallige weer is er een stuk minder graszaadhooi opgeperst en dat blijft natuurlijk merkbaar in de fouragehandel. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi staat op €170 ongeacht ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox