Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Global Dairy Trade voedt twijfel op melkpoedermarkt

22 November 2023 - Wouter Baan

De rek is uit de melkpoederprijzen. Na een snelle opmars in de achterliggende maanden is er twijfel in de markt geslopen. En die twijfel wordt flink versterkt door de aanzienlijk lagere magere poederprijs op de Global Dairy Trade eerder deze week. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In vergelijking met kaas en boter voelt de poedermarkt momenteel het meest zwak aan. Eind oktober zakten de poederprijzen al wat terug, om vervolgens toch weer op te klimmen. Magere melkpoeder steeg tot krap €2.650 per ton en leek vooral mee te liften met het goede sentiment op de kaas- en botermarkt, zonder dat de vraag naar product daadwerkelijk was verbeterd.

Steun van concentraat
Ook de relatief hoge prijzen van magere melkconcentraat gaven de poedermarkt steun. Concentraat was zelfs even duurder dan poeder, wat een ongezonde situatie is. De vraag is hoe lang de vloeibare markt steun blijft geven. De gebroken weken rondom kerst komen langzaam maar zeker dichterbij. Dit gaat ongetwijfeld druk uit oefenen op de overgewaardeerde prijzen voor spotmelk en met name magere melkconcentraat en room. De correctie op de vloeibare zuivelmarkt was al verwacht, maar bleef tot nu toe uit. Toch kan een correctie niet lang meer uitblijven, temeer ook omdat de feestdagen doordeweeks vallen.  

Global Dairy Trade
Na vier rondes van stijgingen op rij zakte de prijs van magere melkpoeder op de Global Dairy Trade deze week terug: met 3,8% tot $2.622 per ton. Europees product van Solarec werd hierbij het duurst verhandeld. De daling is een duidelijk signaal dat ook op de wereldmarkt de rek uit de markt is. En misschien wel meer dan dat. Deze daling werkt ongetwijfeld ook door op de Europese markt. Uitgedrukt in dollars in Europees product nu het duurst op wereldschaal bekeken. 

Daar komt nog bij dat de melkpoedervoorraden in Europa niet krap, maar als ruim voldoende worden ingeschat in relatie tot de afzet. Insiders geven daarbij aan dat het effect van de hoge inflatie zich op de achtergrond ook nog altijd laat gelden in de vorm van vraaguitval. De conclusie is al met al dat de seinen op de melkpoedermarkt voorlopig even niet meer op groen staan.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden