jadimages / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Canadese melkprijzen drie maanden bevroren

22 November 2023 - Max van der Heijden

De melkprijs die Canadese boeren betaald krijgen wordt voorlopig niet verhoogd. In eerste instantie zou de prijs per 1 februari stijgen, maar die prijsstijging is na een oproep van supermarktorganisaties voorlopig uitgesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Canadese zuivelcommissie stelt de geplande verhoging van de melkprijs die boeren betaald krijgen met drie maanden uit. Dit na een oproep van onder meer de Federatie van Onafhankelijke Supermarkthouders. De prijsstijging gaat nu in vanaf 1 mei 2024. 

De Canadese Zuivelcommissie is onderdeel van de Canadese overheid en bekijkt iedere herfst de prijzen die boeren betaald krijgen voor hun melk en adviseert daarna een prijsverhoging, of verlaging die vervolgens in februari wordt doorgevoerd. 

Nadat bekend werd dat de prijzen met 1,77% zouden stijgen, stuurde de Federatie van Onafhankelijke Supermarkthouders een brief waarin werd gevraagd om de prijsverhogingen tijdelijk te bevriezen. Hun oproep zorgde ervoor dat er na overleg besloten is om de prijsverhoging uit te stellen. Ook de Canadese zuivelboeren hebben zich achter dit besluit geschaard.

Volgens vicepesident Gary Sands is een prijspauze een goede manier om de voedselprijzen stabiel te houden. Maar hij waarschuwt wel dat het bevriezen van de prijzen die de boer krijgen, niet betekent dat de prijzen in de supermarkt ook bevriezen, daarvoor zijn er teveel andere factoren van toepassing.

Zodra mei dichterbij is, wil Sands opnieuw bekijken of een prijsverhoging juist is. En hij zal zich blijven inzetten om de prijsverhoging verder uit te stellen als het nog niet het juiste moment is. Door de aankondiging staan andere sectoren zoals pluimvee en eieren ook onder druk om de prijzen te bevriezen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden