FrieslandCampina

Nieuws melk

Garantieprijs steil omhoog bij FrieslandCampina

27 November 2023 - Klaas van der Horst

De laatste garantieprijs van FrieslandCampina in dit jaar schiet steil omhoog, door eerder te laag ingeschatte prijzen van concullega's. De markt doet bovendien verwachten dat meer in het vat zit. Ook de biologische garantieprijs lift mee, maar minder ver.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De garantieprijs voor december is vastgesteld op €46,31 per 100 kilo, wat €4,06 meer is dan de garantieprijs voor november. Die prijs was €1,25 hoger dan de oktoberprijs. In de voorgaande maanden was de garantieprijs gestaag verlaagd.


De verhoging van de garantieprijs voor december is het gevolg van twee ontwikkelingen. Ten eerste heeft FrieslandCampina in de voorbije periode de uitbetaalprijzen van concurrenten te laag ingeschat. Dat wordt met de decemberprijs rechtgetrokken. FrieslandCampina verwacht bovendien dat de referentiebedrijven hun boerderijmelkprijzen verder zullen verhogen als gevolg van de lage melkaanvoer en de gestegen vraag naar kaas in de Europese Unie. Ook dat helpt dus mee.

De gemiddelde garantieprijs over het hele jaar 2023 komt met de laatste verhoging uit op €46,26 per 100 kilo. Vorig jaar was het gemiddelde bijna €9,00 hoger, want €55,19 per 100 kilo.

Volgens de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker komt de kale melkprijs van FrieslandCampina (dus zonder effect van toeslagen en dergelijke) voor december uit op €45,53 per 100 kilo. De maximale melkprijs komt uit op €51,83. Deze laatste prijs is alleen haalbaar voor deelnemers aan het PlanetProof-programma.

De biologische garantieprijs wordt met €2,27 verhoogd naar €56,02 per 100 kilo. In deze verhoging is een positieve afronding meegenomen. Verwacht wordt dat als gevolg van de hogere marktvraag de referentiebedrijven hun biologische boerderijmelkprijzen verder zullen verhogen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden