Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Verschuivingen blijven beperkt op ruwvoermarkt

28 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Koning Winter deelt met nachtvorst de eerste speldenprikjes uit. De fouragehandel staat nog niet in de winterstand. Er gebeurt nog het nodige met campagneproducten en door de natte herfst moet er ook nog behoorlijk wat stro uitgeleverd worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naar stro is iets meer vraag. Dat komt deels door de bollentelers die weinig kansen gehad hebben deze herfst om te poten. Op de late moment moet er daarom toch nog wel het nodige stro uitgeleverd worden bij enkele handelaren. Maar ook vanuit de veehouderij wordt er geïnformeerd naar stro. Prijsverschillen in stro zijn groot. Tussen Frans stro geleverd in Zuid-Nederland of stro uit het Oldambt geleverd in Noord-Nederland kan zomaar €20 of meer zitten. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat deze week op €140 per ton.

In bijproducten zijn geen grote verschuivingen deze week. Van aardappelpersvezel is het aanbod aan de ruime kant afgezet tegen de vraag. Over het geheel genomen zijn het vooral de eiwitproducten die wat aan de krappe kant zijn terwijl er bij de energieproducten meer lucht is. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft stabiel op €4,10 per procent droge stof. Een beetje fatsoenlijke voeraardappelen zijn en blijven moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs staat op €60 per ton.

Voldoende ruwvoer
Snijmaïs wordt weinig verhandeld. De oogst is nog niet zo lang achter de rug en de kuilen zijn nog amper geconserveerd. Een groot deel van de veehouders hebben voldoende maïs laten komen en kunnen het voorlopig nog wel uitzingen. De DCA Indicatieprijs snijmaïs blijft gelijk aan vorige week op €85 per ton. Ook in kuilgras is weinig handel. Vaste klanten met weinig eigen ruwvoer vragen wel, maar goed gras is lastig te krijgen. Dat het gras zeker in de tweede helft van het seizoen goed groeide, brengt rust. Afgelopen droge jaren zaten sommige veehouders krap in het ruwvoer en werd er al relatief vroeg kuilgras bijgekocht. Die noodzaak is er nu niet. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras staat op €90 per ton.

Goed graszaadhooi is mede doordat gehamerd Spaans stro relatief duur is redelijk gezocht. Mooi graszaadhooi is er echter niet in overvloed. Niet zelden staan er bij verkopers nog een paar klampen stro voor het graszaadhooi en willen ze eerst dat stro kwijt. Haast om graszaadhooi te verkopen is er niet. De kans dat het duurder wordt is groter dan dat de prijs zakt, redeneren verkopers. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi staat op €170 ongeacht ras. In weidehooi zijn het vooral de kleinere vaste klanten die aan de markt zijn. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €190 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden