Reimar / Shutterstock.com

Nieuws melk

Canada houdt melkinvasie uit VS tegen

29 November 2023 - Klaas van der Horst

Canada heeft een overwinning gescoord in een al langer lopend handelsgeschil met de Verenigde Staten. Een panel bij het in 2020 afgesloten Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag gaf het land gelijk in zijn verzet tegen snelle toelating van meer Amerikaanse importen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder hadden de VS een overwinning gescoord. In januari 2022 oordeelde het panel dat Canada te weinig deed om de markt te openen voor Amerikaanse importen. De Amerikanen mochten tot 3,5% aandeel op de Canadese zuivelmarkt zien te vullen. Daarvoor kregen ze tariefquota toegewezen voor diverse soorten zuivelproducten. 

De Amerikanen vonden dit evenwel te langzaam gaan en menen dat ze ook zonder die tariefquota meer toegang tot de Canadese zuivelmarkt moeten krijgen. Canada ziet dat anders en stelt dat de Amerikanen te ongeduldig zijn. Als ze eerst maar eens al hun tariefquota vullen, zou na verloop van tijd ruimte zijn om de afspraken opnieuw te evalueren, was het verweer. Het panel bij de USMCA, de United States-Mexico-Canada Agreement, is het daar mee eens. 

Er is Canada veel aan gelegen om de eigen, sterk gereguleerde zuivelmarkt overeind te houden, en de eigen boeren een relatief gegarandeerd bestaan te geven. Dat zou onzeker worden als het land volledig vrije toegang zou geven voor Amerikaanse zuivel, die veel goedkoper wordt geproduceerd.

Voor nu ziet de regering-Trudeau in Ottawa de uitspraak van het panel als een grote overwinning, maar de vraag is en blijft voor hoe lang de bescherming van de eigen melkveehouderij en zuivelindustrie in stand kan worden gehouden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden