Het GDT-handelsplatform heeft het veilingsaanbod sinds begin oktober verrijkt met een nieuw product. Tussen de bekende GDT-veilingen door zijn er nu ook miniveilingen, GDT Pulse genaamd. Die zijn echter alleen voor Nieuw-Zeelandse melkpoeder, wat niet tot ieders tevredenheid is.
Handelaren menen dat hiermee niet alleen het Nieuw-Zeelandse product wordt bevoordeeld, maar dat er ook een andere toon mee wordt gezet in de markt. De GDT Pulse is wel een beperktere veiling met voorlopig alleen magere en volle melkpoeder, en dat in kleinere volumes, maar het geeft toch een extra signaal af - exclusief Nieuw-Zeelands - dat afbreuk doet aan de waarde van de bekende, bredere GDT-veilingen. Het zet het andere product ook meer in de schaduw.
De GDT Pulse was in oktober niet helemaal nieuw. In augustus 2022 was er al een pilot mee gestart, op initiatief van Fonterra en GDT. Doel was om kopers en verkopers vaker de gelegenheid te geven om te ontdekken wat de markt wil.
Met de GDT Pulse wordt evenwel een beperkter beeld gegeven van de melkpoedermarkt, want Europees en Amerikaans aanbod doet niet mee. Waarom wordt niet duidelijk. Wel duidelijk is uit vergelijkende cijfers dat de GDT Pulse tot nu toe gemiddeld lagere noteringen neerzet. Logisch misschien, maar het lijkt allemaal niet in het voordeel van de overige partijen die product aanbieden via het gewone GDT-platform.
Het GDT-platform is opgezet door Fonterra, maar sinds februari 2022 is het in gezamenlijk eigendom van Fonterra en de beurzen NZX (Nieuw-Zeeland) en EEX. Ieder van de drie bezit een derde van de aandelen. Fonterra is en blijft de belangrijkste aanbieder op het GDT-platform, maar biedt toch ook slechts een deel van het eigen aanbod aan melkpoeder, boter en kaas aan via de GDT-veiling.