Shutterstock

Nieuws Melk

Ophef over nieuwe voorwaarden JoinData

4 December 2023 - Klaas van der Horst

Agrarisch data-inzamelaar en distributeur JoinData zorgt voor ophef bij melkveehouders en ook gebruikers met de nieuwe voorwaarden voor 2024. Gebruikers worden plotseling geconfronteerd met stevige tarieven, melkveehouders mopperen over dubbele betaling en JoinData legt de aansprakelijkheid voor eventuele dataproblemen buiten zichzelf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De organisatie, die nagenoeg een monopolie heeft, is gevraagd om te reageren en zegt zich op een reactie te beraden. Uniform-Agri, dat managementprogramma's ontwikkelt voor de veehouderij en enkele duizenden melkveehouders als klant heeft, vindt de nieuwe voorwaarden van JoinData niet acceptabel.

Onacceptabel
Directeur Harm-Jan van der Beek heeft de klanten geïnformeerd over de stand van zaken en meldt in ieder geval voor nu geen data meer af te nemen van JoinData. "De tarieven die voor volgend jaar in rekening worden gebracht, zijn één hobbel. Tot nog toe was de service gratis. Voor komend jaar moeten we €20 per klant betalen, terwijl die boeren zelf ook al €50 per bedrijf betalen aan JoinData. Als accountantskantoren de zuiveldata willen hebben, moeten ze minimaal hetzelfde als wij betalen en de voerindustrie ook."

Geen klein bier
Het lijkt op het eerste gezicht allemaal klein bier, stelt Van der Beek, maar dat is het niet, rekent hij voor. "Stel, je heb een groep van 2.000 veehouders. Die betalen samen €100.000 per jaar. Een klant als wij zou rond de €40.000 moeten betalen. Reken je daar hetzelfde bedrag bij voor een accountant en een voerbedrijf, dan zit je op minstens €220.000 per jaar aan extra kosten voor iets wat goed draaide en nauwelijks geld kost. Wij moeten daarbuiten de software aanpassen."

Algemene voorwaarden
Er is evenwel meer, bovendien iets wat eigenlijk nog moeilijker is te accepteren. In de Engelstalige algemene voorwaarden van JoinData (ingezien door Boerenbusiness) geeft het kantoor in Wageningen eigenlijk volledig niet thuis op gebied van aansprakelijkheid, terwijl de boetes bijvoorbeeld bij datalekken enorm kunnen zijn.

De vraag is natuurlijk of dit juridisch wel kan, wel doorverkoper van data zijn, maar geen aansprakelijkheid nemen, vindt Uniform. Veehouders zijn ook niet blij met de gang van zaken. Op X (vroeger Twitter) uiten diverse boeren hun ongenoegen over de opstelling van JoinData. Veel boeren vinden al dat ze niets te kiezen hebben, omdat ze via de leveringsvoorwaarden worden gedwongen om hun data af te staan, maar ze vinden het nog minder leuk dat ze er dan ook nog zelf voor moeten betalen en er weinig tot niets over te zeggen hebben wat er vervolgens met hun data gebeurt.

Een vraag die nauwe verbonden is met de eventuele aansprakelijkheid van JoinData is de onhelderheid over het eigenaarschap, zo voeren boeren aan. JoinData is formeel een coöperatie van diverse organisaties in de agrarische sector. In het bestuur zitten ook diverse (oud-)bestuurders en managers uit de coöperatieve sector (Rabobank, accountants, zuivelcoöperaties en veeverbetering), maar uit openbare stukken wordt niet duidelijk wie de aandelen bezit. Zoiets is wel van belang bij eventuele procedures.

In de voorbije tijd hebben boeren en sommige van hun organisaties ook bij de ACM geklaagd over de gang van zaken bij JoinData, maar tot een uitspraak is het nog niet gekomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox