Shutterstock

Nieuws Zuivelbusiness

Cheddar springt eruit op Global Dairy Trade

5 December 2023 - Wouter Baan

Na twee veilingen met lagere prijzen trekken de zuivelprijzen op de Global Dairy Trade (GDT) deze keer weer aan. Cheddar springt er met kop en schouders bovenuit, maar de forse prijsstijging kan gezien worden als een correctie op een uitglijder de vorige keer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens de voorlaatste veiling half november maakte de cheddarnotering onverwacht een duikeling, maar die wordt vandaag weer goedgemaakt met een plus van bijna 10% tot krap $4.000 per ton. De andere fabricaten doen duidelijk rustiger aan.

Zo noteert boter een bescheiden plus van 0,7% tot krap $5.000 per ton. De melkpoeders geven iets meer gas. Volle melkpoeder stijgt met 2,1% tot $3.104 per ton. Magere melkpoeder gaat met 1,2% omhoog tot $2.671 per ton. Net als de vorige keren werd Europees product, aangeboden door het Belgische Solarec, het duurst verhandeld. Tevens valt op dat er een kleine premie wordt betaald voor de leveringscontracten in 2024, wat sterk signaal is. 

Al met al resulteren de hogere zuivelprijzen in een gemiddelde prijsstijging van 1,6% tot 43.323 per ton. Daarmee krijgt de mondiale zuivelmarkt in elk geval geen prikkel omlaag, waar vooraf wel voor gevreesd werd. Van een duidelijk opwaartse prikkel is tegelijkertijd ook geen sprake.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden