Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Bijproducten bewegen iets op voermarkt

5 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Sinterklaas is nog niet het land uit maar in de fouragehandel worden geen cadeautjes gegeven. Prijzen blijven op een relatief stevig niveau. De meeste beweging op de voermarkt zit in de bijproducten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van aardappelbijproducten is wat ruimer aan het worden. Voor persvezel is dat niet ongewoon in deze periode, maar het tempo bij de fritesverwerkers is hoog waardoor er ook relatief veel stoomschillen en snippers beschikbaar zijn volgens enkele leveranciers. Voeraardappelen zijn en blijven echter moeilijk te krijgen. Er worden weinig aardappelen gemorst door de verwerkers. Pootgoedopbrengsten vallen ook niet mee en daardoor wordt er nauwelijks bovenmaat in het voer afgezet. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft stabiel op €60 per ton.

De graangerelateerde bijproducten laten geen grote verschuivingen zien. In algemene zin blijven de eiwitproducten aan de krappe kant, terwijl er in de energiedragers meer ruimte is. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk aan vorige week op €4,10 per procent droge stof.

Vraag naar stro vanuit de bollen neemt wat af, maar daar staat tegenover dat sommige veehouders voor kerst nog wat (extra) laten komen. Deels omdat transport tussen kerst en oud en nieuw lastig is maar ook zodat de rekening nog mee kan in boekjaar 2023. Verschillen tussen Noord- en Zuid-Nederland zijn groot in stro. Vanuit Frankrijk valt het aanbod van stro niet tegen, maar transportkosten maken een groot verschil. Een veehouder in het zuiden die een beetje flexibel en niet te kritisch is, kan met wat geluk voor €125 slagen, terwijl in het noorden €150 per ton niet vreemd is. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt uit op €140 per ton.

Schaarse goederen
Graszaadhooi is lastig te krijgen. Door een wisselvallige zomer is er relatief veel verhakseld en daar hebben we het hele seizoen plezier van. De DCA Indicatieprijs komt uit op €170 per ton. Onderscheid naar ras is er bij de meeste handelaren niet. Het is net wat er te krijgen is. Weidehooi is wel redelijk goed te krijgen. Het is vooral het vaste werk in weidehooi dat doorloopt. De DCA Indicatieprijs staat op €190 per ton.

In kuilgras en snijmaïs is weinig handel. Voor maïs past dat bij deze tijd van het jaar met de oogst nog maar net achter de rug. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €85 per ton. Naar goed kuilgras is vraag, zowel in balen als rijkuil maar is er weinig aanbod. Goed gras houden veehouders zelf en op een matig gewonnen late snede die wel te krijgen is, zitten klanten weer niet te wachten. De DCA Indicatieprijs staat op €90 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden