Fonterra

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

8 December 2023 - Wouter Baan

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft de wind in de zeilen. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2023/2024 ging de winst bijna over de kop. Door de verbeterde marge is er ook ruimte om de melkprijs te verhogen. Daarbij ligt ook nog een mooie nabetaling in het verschiet. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fonterra spreekt van een sterk eerste kwartaal, waarbij de winst met 85% tot $392 miljoen groeide. Op basis van de huidige dagkoers komt dat neer op ruim €220 miljoen. De verkoop van het Braziliaanse DPA is niet in dit resultaat meegenomen. De brutowinstmarge steeg van 15,5% vorig jaar naar 21,4%.

CEO Miles Hurrel dankt het sterk verbeterde resultaat aan goede afzetmogelijkheden in zowel foodservice, de consumentenkanalen en de ingrediëntendivisie. De CEO signaleert ook verbeterde vraag uit China, wat de belangrijkste afzetmarkt voor Fonterra is. De coöperatie is naar eigen zeggen in staat om meer boerderijmelk te verwerken tot hoogwaardige zuivel.

Melkprijs in de lift
De CEO is positief over de toekomst en verwacht dat de ingezette lijn in ieder geval tot het eerste helft van het gebroken boekjaar kan worden doorgetrokken. Daarmee ligt er voor de leden voorlopig een mooi rendement in het verschiet van minimaal $0,50 per aandeel. Ook de melkprijs profiteert van de verbeterde baten. De prognoseprijs voor het lopende seizoen is zodoende met $0,25 verhoogd tot $7,50 per kilo milk solids. Ondanks deze verhoging is het wel de laagste basismelkprijs sinds 2020. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox