Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Goed gras wordt gezocht, maar is slecht te vinden

12 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Van grote drukte is geen sprake in de fouragehandel. Dat is ook niets vreemds in de donkere decemberdagen. Wat er voorhanden aan ruwvoer voorhanden is vindt vlotjes zijn weg. Voeraardappelen en goed kuilgras kunnen we zelfs schaars noemen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veehouders hebben het winterrantsoen over het algemeen goed op orde en proberen vooral op dezelfde voet door te gaan. Op wat fijn slijpen na worden geen grote aanpassingen gedaan volgens fouragehandelaren.

Vraag en aanbod van bijproducten is redelijk in balans. Duwen om alles wat op de markt komt weg te werken, is er niet bij volgens enkele handelaren. Van bepaalde aardappelbijproducten en sommige reststromen uit granen is het aanbod wat ruimer terwijl sommige handelaren de vraag naar bierbostel eerder wat moeten afremmen. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft stabiel op €4,10 per procent droge stof.

Voeraardappelen zijn nauwelijks te krijgen. De fritesindustrie pakt ook de partijen met een verhaaltje mee die ze in jaren met ruim aanbod zouden laten schieten. En als ze niet geschikt zijn voor frites zijn er altijd nog de vlokken als achtervang. Pootgoed is er ook niet in overvloed en bovenmaat wordt gewoon als pootgoed afgezet. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen doet deze week een stapje omhoog naar €65. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het bij voeraardappelen eigenlijk een kwestie is van wat de gek ervoor geeft.

Grote verschillen
De handel in stro loopt gestaag door. Als afdek voor bollen en peen wordt het rustiger, maar daar staat tegenover dat er vanuit de veehouderij net wat meer vraag is. Prijzen tussen Noord- en Zuid-Nederland lopen nogal uiteen. De gemiddelde DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €140 per ton.

Goed kuilgras en mooi graszaadhooi zijn beide gezocht maar moeilijk te krijgen. Kuilgras van de eerste of tweede snede houden veehouders die ruim in het ruwvoer zitten liever voor zichzelf. Je moet het volgens handelaren hebben van een stoppend bedrijf om gras voor geiten of melkkoeien te pakken te krijgen. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras komt uit op €100 per ton. Graszaadhooi blijft stabiel op €170 per ton voor alle rassen. In weidehooi en snijmaïs is weinig handel. Voor zowel weidehooi als maïs blijft de DCA Indicatieprijs gelijk aan vorige week op respectievelijk €190 en €85 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden