FrieslandCampina

Analyse melk

FrieslandCampina moet nog verder reorganiseren

14 December 2023 - Klaas van der Horst

De lang verwachte reorganisatie bij FrieslandCampina, die deze week bekend werd gemaakt, voelt niet als de grote stap die werd verwacht. Al kost de operatie zo'n 1800 mensen hun baan, toch worden daarmee slechts een kleine helft van de eerder genoemde besparingen mee ingevuld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gaat om slechts zo'n €180 tot €200 miljoen van de eerder genoemde besparingen van €400 tot €500 miljoen per jaar. En op korte termijn kost het afstoten van personeel juist geld, want er is een sociaal plan afgesproken met afvloeiingsvergoedingen. Niet voor iedereen, maar wel voor een behoorlijk aantal van de ongeveer 900 in Nederland weg te snijden arbeidsplaatsen (en nog eens 900 elders). De huidige invulling is overigens ook anders dan eerst leek te worden gesuggereerd. Toen leek de suggestie gewekt dat bijna de gehele €500 miljoen kostenbesparing uit snijden in het personeelsbestand moest komen. Grote vraag is waar de overige €220 tot €320 miljoen aan kostenverminderingen dan vandaan moeten komen.

Wageningen niet dicht
FrieslandCampina kan of wil daar nu nog niets over zeggen. Sluiting van de proeffabriek en het innovatiecentrum in Wageningen is een maatregel waar veel over wordt gespeculeerd. Het kan ook veel geld opleveren, maar dat staat echter niet te gebeuren, verzekert een woordvoerder. Er wordt wel gekeken naar het aantal mensen in Wageningen, maar er gaan geen fabrieken dicht, ook geen proeffabriek, zo is het antwoord.

Een andere mogelijke maatregel betreft het snijden in het productassortiment. Die optie wordt volgens het bedrijf zeker tegen het licht gehouden, maar meer wil het er niet over zeggen. 

Andere innovatie
Eerder was al gezegd dat FrieslandCampina minder projecten wil gaan uitvoeren. Dat lijkt vaag, maar daar minder geld in steken, kan behoorlijk wat uitgaven besparen. Innovaties kosten veel inzet van mensen en materiaal, dus ook geld. Bovendien zijn niet alle innovaties praktisch en commercieel toepasbaar. Een keuze voor een pragmatischer innovatiebeleid kan dus aardig wat geld besparen.

Toch blijft het een spannende vraag of FrieslandCampina alle beoogde besparingen kan binnenhalen zonder sluiting van vestigingen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox