CRV

Nieuws melk

CRV belandt in het rood en teert in op eigen vermogen

21 December 2023 - Klaas van der Horst

Fokkerijorganisatie CRV kijkt terug op een lastig jaar. De omzet steeg nog wel stevig, maar netto restte een verlies, terwijl ook werd ingeteerd op het eigen vermogen. Er volgt dan ook geen nabetaling, wat bij CRV ledenvoordeel wordt genoemd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Financieel directeur Egon Verheijden spreekt in een toelichting op de cijfers van een bescheiden bedrijfsresultaat over boekjaar 2022/23, dat liep van 1 september 2022 tot en met 31 augustus 2023. 

In cijfers uitgedrukt kwam het bedrijfsresultaat uit op €300.000, tegenover €1,6 miljoen een jaar eerder. Na aftrek van belastingen staat CRV evenwel in de min, want netto wordt een verlies geboekt van €1 miljoen, wat €1,7 miljoen minder is dan in het jaar ervoor. 

Ondertussen moest ook het eigen vermogen worden aangesproken. Dat daalde van €93 miljoen naar €89,5 miljoen in het voorbije jaar. Positief was wel dat de omzet van CRV met €9 miljoen steeg naar €188,5 miljoen. Dat is een record voor de organisatie.

Markten dichtbij
De omzetstijging is met name gerealiseerd in Duitsland, Tsjechië en de Nederlands-Vlaamse thuismarkt. "Hier hadden we profijt van de goede melkprijs en het feit dat de omvang van de veestapel vooralsnog op peil bleef", aldus Verheijden. "Op de internationale spermamarkt voeren de grote KI-organisaties in de wereld een stevige concurrentiestrijd."

De negatieve resultaten waren volgens Verheijden het gevolg van 'extreme inflatie', sterk oplopende personeelskosten (9% meer loon) en koersverliezen op onder meer Amerikaanse dollars. Vooral deze laatste verliezen hadden een negatief effect op het eigen vermogen.

CRV blijft ondertussen investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daar werd in het afgesloten boekjaar €10,7 miljoen in geïnvesteerd, onder meer in verbetering van de voerefficiëntie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden