Agrifoto

Analyse mest

Handel in VVO's nog geen gelopen race

21 December 2023 - Jesse Torringa

Het is een terugkerend fenomeen in de laatste weken voor de jaarwisseling, de handel in vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's). De waarde van een VVO is sinds begin december al wat gezakt en er wordt op het moment redelijk wat aangeboden, maar ook aan kopers is geen gebrek. De handel in VVO's is daarom nog geen gelopen race.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering voor vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's) komt deze week uit op €1,64 per kilo fosfaat. Dat is een daling van €0,21 per kilo vergeleken met een week eerder. Eind november stond de notering op ongeveer €2 per kilo en zelfs iets meer. Afgelopen jaar eindigde de markt ook op circa €2 per kilo.

De prijs van VVO's daalde de afgelopen weken gestaag en doet dat nog steeds en is het gevolg van meer aanbod dan de vraag. Het leek er de afgelopen week op dat er net iets minder VVO's nodig waren dan eerder werd gedacht. Er werd al langer geïnformeerd en slechts beperkt gekocht, maar inmiddels happen kopers ook toe nu de prijs is gezakt is, zo blijkt uit een belronde. Daarin komt ook naar voren dat verkopers met hoe de handel op dit moment loopt niet lager willen gaan dan €1,60 per kilo. Echter wordt er ook aangegeven dat sommigen na de kerst pas de balans opmaken en dat maakt een verwachting over de verdere verloop onduidelijk. Wel zijn bemiddelaars van mening dat de prijs dit jaar niet helemaal onderuit gaat en neigt naar stabiliteit.

De verwerkingsplicht verschilt per regio. In het zuiden van het land moet 59% van het fosfaatoverschot, dat niet op eigen grond kan worden geplaatst, verplicht worden verwerkt. Voor het oosten is dit percentage 52% en voor de overige regio's ligt het percentage op 10%

Mestprijzen blijven stijgen
De afzetprijzen voor varkens- en rundveedrijfmest stijgen ook in de laatste weken van 2023 volgens de mestnoteringen van DCA. De piek is daardoor nog altijd niet bereikt. Gemiddeld genomen stijgen de afvoerkosten per regio iedere week licht. Van stabilisatie is nog geen sprake. Het afvoeren van drijfmest blijft zeer stroef en veel mestintermediairs en loonwerkers zijn voorzichtig met het aannemen van nieuwe mest buiten hun vaste klanten en volumes om. Afhankelijk van de transportkosten en de regio lopen de afzetprijzen voor varkensdrijfmest al voorbij de €30 per ton. Rundveedrijfmest zit gemiddeld net iets lager, maar afhankelijk per regio en transportkosten ook rond de €28 per ton. In sommige gevallen voor directe afvoer en als er plaats is, wordt er ook €30 per ton of meer betaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden