Milos Ruzicka / Shutterstock.com

Nieuws Melk

FrieslandCampina maakt draai met garantieprijs

27 December 2023 - Wouter Baan

Toen FrieslandCampina de garantieprijs voor december fors opschroefde, zorgde dat voor veel verbazing in de sector. Een maand later blijkt dat de zuivelcoöperatie inderdaad te gortig heeft verhoogd. Zodoende moet de garantieprijs in januari bakzeil halen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het nieuwe jaar daalt de garantieprijs met €1,56 tot €44,75 per 100 kilo melk. Op de maandafrekening zorgt dat voor een substantiële korting van het melkgeld. Het is waarschijnlijk ook niet het nieuws waar de leden-melkveehouders van de zuivelcoöperatie op zaten te wachten om het nieuwe jaar mee te kunnen beginnen. 

'Positieve correctie'
De lezing van FrieslandCampina is dat de daling wordt veroorzaakt door een positieve correctie in december op te laag ingeschatte melkprijzen van referentiebedrijven in de maanden daaraan vooraf. Daarom steeg de melkprijs in de laatste maand van 2023 met maar liefst €4,06. Hoewel deze lezing volgens de methodiek van de garantieprijs zal kloppen, komen dergelijke schommelingen in het melkgeld niet vaak voor. Het is ook niet ideaal om de liquiditeit op melkveebedrijven te managen. Wel kon FrieslandCampina bedoeld dan wel onbedoeld het jaargemiddelde over 2023 in de melkprijsvergelijker nog wat opkrikken, waar ze overigens ook goed in uitkomen. 

Feit is dat geen enkele andere zuivelproducent in december zo fors verhoogde als FrieslandCampina. Het coöperatieve Arla en tevens referentiebedrijf voor de garantieprijs hield het bijvoorbeeld maar bij een euro. A-ware verhoogde in december eveneens stevig, maar deed dit deels via een premie die in het nieuwe jaar weer verdwijnt.

Te fors verhoogd
Daarmee kan de conclusie worden getrokken dat FrieslandCampina in december te fors heeft verhoogd in relatie tot de markt en nu het bedrijf gedwongen wordt tot een correctie. Temeer ook omdat de zuivelfabricaatprijzen naderhand in december behoorlijk averij hebben opgelopen. Vooral de foliekaasprijzen kregen een knauw, net als boter. De melkpoedermarkt kwakkelt ondertussen verder en trekt de melkvalorisaties daarmee omlaag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden