Agrifoto

Analyse mest

Mestmarkt nóg nijpender in de staart van 2023

28 December 2023 - Jesse Torringa

Met de jaarwisseling voor de deur is ook februari niet ver weg meer. Desondanks kalmeert die gedachte de overvolle mestmarkt niet en is het voor verschillende veehouders een barre zoektocht naar voldoende afzetmogelijkheden. In de handel van vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's) was het de afgelopen dagen een drukke bedoening, met behoorlijke wat prijsschommelingen tot gevolg.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in VVO's bleek afgelopen week (week 51) nog geen gelopen race. In de week voor kerst daalde de waarde per VVO gestaag tot ongeveer €1,60 per kilo fosfaat, maar naarmate kerst naderde steeg de waarde vlot door en klom de waarde op tot ongeveer €2,30 per kilo fosfaat. Volgens bemiddelaars en handelaren werd er door velen tot het laatste moment gewacht en nam de vraag op gegeven moment behoorlijk toe.

Inmiddels is het gros van de handel in VVO's wel achter de rug en dat is ook te terug te zien in de waarde. De waarde is de afgelopen dagen weer gedaald en komt volgens de noteringen van DCA donderdagmiddag 28 december uit op €2,06 per kilo fosfaat. De handel is mogelijk tot en met 31 december maar gezien oudejaarsdag op een zondag valt, verwachten velen deze vrijdag de handel achter de rug te hebben.

Mestintermediairs uiten zorgen
De hectiek op de overvolle mestmarkt is er de afgelopen weken niet minder op geworden. Langzaam maar zeker komt het uitrijdseizoen in zicht, maar daar is de sector beperkt mee bezig. Relatief wat veehouders waarvan het grootste deel rundveehouders, moeten nog opslag zoeken voor hun volle mestputten en dat blijft moeizaam en ook zeer prijzig. Door verschillende redenen zoals het afgelopen natte voorjaar waardoor minder werd uitgereden, de afbouw van derogatie en noem maar op, moeten zij meer mest afvoeren dan voorheen en daar is simpelweg te weinig ruimte voor. Mestintermediairs en loonwerkers geven voorrang aan vaste klanten met vaste volumes en hebben afgelopen seizoen ook niet altijd hun opslagen leeg gekregen. Maar ook vaste klanten raken niet altijd de extra mest kwijt die zij moeten afvoeren. Het is voor de tijd van het jaar overigens ook bovengemiddeld druk met het transport.

Verschillende mestintermediairs en loonwerkers spreken hun zorgen uit over hoe het aankomende seizoenen verder moet. Als straks het uitrijdseizoen weer begint gaat de druk van de ketel, maar daarmee is het probleem niet opgelost. De voorraden zijn nu al dusdanig hoog dat lang niet alles geplaatst kan worden, zo is de verwachting van meerdere insiders. Met het nieuwe mestbeleid komt er nog minder plaatsingsruimte en zal de druk nog hoger worden dan dit seizoen. In de week voor kerst werd er een motie ingediend door verschillende partijen met onder andere NSC, VVD en BBB met het verzoek aan minister Piet Adema om nog voor 1 maart 2024 met een plan van aanpak om een mogelijke mestcrisis het hoofd te bieden. De minister gaf echter al meerdere keren aan dat er niet een 'echt' mestprobleem is omdat er nationaal gezien genoeg plaatsingsruimte moet zijn voor de geproduceerde mest. Deze wordt volgens hem dus niet optimaal benut.

Bij het uitrijden vanaf februari zullen de mestafzetprijzen naar waarschijnlijkheid dalen, maar mestintermediairs verwachten dat dit beperkt is vergeleken andere jaren door de grote zorgen over de mestafzet. Schattingen maken hierover is lastig door de vele factoren.

Mestafzetprijzen stijgen voort
De afgelopen weken stijgen de afzetkosten voor drijfmest gestaag en dat is deze week niet anders volgens de mestnoteringen van DCA. De piekprijs is daardoor nog altijd niet bereikt. De mestafzetkosten verschillen per regio en variëren ook door de transportkosten. Voor varkensdrijfmest wordt in verschillende regio's voorbij de €30 per ton betaald, zoals in regio Deurne met gemiddeld €32 per ton. Rundveedrijfmest zit gemiddeld net iets lager, maar ook rond de €28 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden