Ausnutria

Nieuws melk

Ausnutria moet interne controle versterken

5 Januari 2024 - Klaas van der Horst

Zuivelconcern Ausnutria heeft tussen begin 2020 tot en maart 2023 een te hoge omzet gerapporteerd vanwege fouten bij de interne controle. Dat is onder meer omdat kortingen niet zijn verdisconteerd, er te weinig periodieke tussenbalansen zijn opgemaakt en zo het zicht over diverse posten is verloren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook is sprake geweest van onderrapportage van kosten. Dit heeft Deloitte Consultants Shanghai geconstateerd in een onderzoek in opdracht van het topmanagement. Ausnutria heeft hierover op de valreep van het vorige jaar een mededeling gedaan.

Ausnutria is vooral actief in de productie van kindervoeding en heeft ook fabrieken en melkaanvoer in Nederland. Het is met name een grote speler in de geitenzuivel.

Het niet verdisconteren van kortingen bij de verkoop van producten heeft Ausnutria alleen al in boekjaar 2021 ruim €28 miljoen gekost. Daarnaast is een aantal minder begrotelijke tekortkomingen vastgesteld, zoals een zwak projectbeheer, een gebrekkig debiteurenbeheer en dito tekorten bij de controle op onverkochte voorraden.

Ook is bij het beheer van de joint venture-kosten te weinig opgelet, evenals bij de vergoedingen voor het (inmiddels vertrokken) senior management, zo wordt gemeld.

Ausnutria heeft beterschap beloofd en zal voor het einde van het eerste kwartaal van dit jaar de vereiste herstelmaatregelen treffen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden