Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Melkveehouders en Lactalis twisten over melkprijs

9 Januari 2024 - Wouter Baan

Frankrijks grootste zuivelconcern Lactalis en Franse melkveehouders zijn het niet eens geworden over melkprijs in 2024. De voorgestelde verhoging die door leveranciersvereninging Unell werd gedaan, is door Lactalis afgewezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lactalis trekt de melkprijs die in december werd betaald door naar januari. Dit komt neer op een basisprijs van €405 per 1.000 liter. Yahann Serreau, president van Unell, betreurt het dat Lactalis niet over de brug is gekomen. Lactalis zegt dat de grootste uitdaging op het moment is om de teruggang in verkoopvolumes te beperken. Dit maakt dat een stijging van de melkprijs op dit moment niet verantwoord is.

Lactalis zegt tevens dat in 2022 en 2023 maatregelen zijn getroffen om te corrigeren op inflatie en dat de melkprijs in 2024 op een goed niveau zal blijven. In de afgelopen drie jaar steeg de melkprijs van Lactalis met zo'n 30%. 

Haperende (biologische) afzet
Naast de haperende gangbare melkafzet worstelt Lactalis ook in het biologische segment. Het bedrijf claimt dat in 2023 de helft van de biologische melkprijs als gangbaar moest worden verkocht. In 2023 daalde de biologische afzet als gevolg van de inflatie met nog eens 12%. Desondanks zegt Lactalis afgelopen jaar haar verantwoordelijkheid te hebben genomen richting haar biologische leveranciers door de biologische melkprijs te verhogen naar €504 per 1.000 liter.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden