Shutterstock

Nieuws melk

Stijging melkaanvoer in 2023 spaarzaam lichtpuntje

10 Januari 2024 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De Nederlandse melkaanvoer is vorig jaar licht gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is volgens voorzitter Arjan Schimmel van ZuivelNL een van de weinige lichtpunten die zijn te noemen in terugblik op het voorbije jaar 2023.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkveehouderij zucht voor het overige onder sterk toegenomen kosten en afnemende rendementen. Vooral de mestafzet is momenteel een acuut probleem op veel bedrijven, gaf Schimmel aan bij zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van ZuivelNl die dinsdag 9 januari in Bunnik werd gehouden.  

0,7% meer melk
De totale Nederlandse melkaanvoer in 2023 is volgens voorlopige cijfers van ZuivelNL licht gestegen naar 13,9 miljard kilo. Een jaar daarvoor bedroeg de aanvoer 13,8 miljard kilo. Dus ten opzichte van toen is de aanvoer met 0,7% gestegen, zo becijfert Schimmel de cijfers. 

Van de melkaanvoer in 2023 is 58% gebruikt voor de productie van kaas. Melkpoeders waren met een aandeel van 13% het tweede product, consumptiemelk en verse zuivel hadden een productie-aandeel van 7%.

Van de Nederlandse zuivelproductie blijft 75% in de EU, vooral in landen dichtbij. Nederland zelf is goed voor de opname van zo'n 40% van de eigen melkproductie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden