Shutterstock

Analyse Zuivel

Vloeibare zuivel schiet omhoog bij krap aanbod

12 Januari 2024 - Klaas van der Horst

Vloeibare zuivel, met rauwe melk voorop, zorgde voor reuring in de zuivelmarkt in de tweede week van het jaar. De combinatie van een krappe beschikbaarheid en een goede vraag deed de spotmelkprijs met vele centen per kilo omhoog schieten. De vaste zuivel daarentegen verloor aan glans. De kaasprijzen stagneerden, boter werd iets goedkoper en melkpoeder bleef doen wat het al deed: verder dalen in prijs.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rauwe melk werd met name in Nederland behoorlijk duurder.  Wie een relatief klein volume wil hebben, betaalde al een plus. Wie veel meer wil, betaalt flink meer. Of deze situatie zo blijft, is niet gegarandeerd. Er is veel nervositeit in de markt.

Room en magere melkconcentraat stegen eveneens stevig in prijs. Net als vorige week ging de concentraatprijs deze week relatief weer het meest omhoog (in vergelijking met room).

Het product is daarmee eigenlijk veel te duur geworden om nog melkpoeder van te maken, behalve als het nodig is om aan reeds afgesloten leveringscontracten (en dus -volumeverplichtingen) te kunnen voldoen. Concentraat kan evenwel ook voor andere producten worden gebruikt.

Op de markt voor melkvet bewogen de prijzen voor room en boter weer van elkaar vandaan, waarmee er weer iets normalere marktverhoudingen ontstonden. Vorige week was room relatief gezien goedkoper dan boter, nu is dat weer grotendeels rechtgetrokken.

Ook de meeste andere kaassoorten stabiliseerden wat in prijs. Een van de uitzonderingen was Emmentaler, waarvan naar verluidt een deel van de bestaande voorraad verloren is gegaan of moest worden afgewaardeerd door een recente pakhuisbrand.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden