Shutterstock

Nieuws Melk

Ierse melkproductie keihard onderuit

15 Januari 2024 - Wouter Baan

De melkproductie in Ierland is in de laatste maanden van 2023 keihard onderuit gegaan en teruggezakt tot het laagste niveau sinds 2017. De lage melkprijzen kunnen gezien worden als een van de oorzaken van de productiedaling. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de jongste cijfers van Eurostat blijkt dat de melkproductie in november met maar liefst 20% is gedaald, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Met 400,25 ton is de november-melkproductie geslonken tot het laagste niveau sinds 2017. In september en oktober was ook al een stevige teruggang zichtbaar en die lijkt te versnellen. Ook in onder meer Nederland is de melkproductie sinds vorig najaar gedaald, maar naar verhouding lang niet zo hard als in Ierland. 

Lage melkprijzen
Als oorzaak van de dalende productie kan gekeken worden naar de lage melkprijzen. De Ierse melkprijzen zijn afgelopen jaar gedaald tot zo'n €35 per 100 kilo en liggen daarmee ver onder het Europees gemiddelde. Dit grote ergernis van Ierse melkveehouders die flinke kritieken hebben geuit.

Ondertussen is de opwaartse lijn wel weer ingezet. Zo verhoogde Lakeland Dairies de december-melkprijs met €1,15 tot €37,15 per 100 kilo, exclusief toeslagen. De vakbond van Ierse melkveehouders (ICMSA) vindt dat melkverwerkers minstens €39 moeten kunnen betalen, op basis van de verwaarding van zuivelfabricaten. Wat de melkproductie mogelijk ook drukt, is dat Ierse melkveehouders sinds kort te maken hebben de verscherpte derogatienormen: van 250 kilo naar 220 kilo stikstof per hectare.

Biologische sector
Niet alleen gangbare, maar ook biologische melkveehouders klagen over de lage uitbetalingsprijzen. Ierse media beschikken over WhatsApp-berichten waarin biologische melkveehouders met elkaar bespreken om de melkleveringen een week te stoppen, als poging om daarmee hogere prijzen af te dwingen. In de regel liggen de biologische melkprijzen in Ierland zo'n €15 boven de gangbare uitbetalingsprijzen, maar dat is volgens melkveehouders niet genoeg om uit de kosten te komen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden