Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Kopers van ruwvoer maken nog geen haast

16 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het vaste werk loopt gestaag door, maar heel spannend is het niet op de ruwvoermarkt. Het vertrouwen onder kopers is weleens beter geweest. Dat zit hem niet matige marktverwachtingen maar in onduidelijk en voor de gewone boer lastig te volgen overheidsbeleid.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dreigende hoge kosten voor de afzet van mest door afbouw van de derogatie hangen als donkere wolk boven de sector. Voorzichtig zijn met kosten maken en vooral geen gekke sprongen maken, is min of meer de stemming onder een groot deel van de veehouders. Het is nog te vroeg om iets over het voorjaar te zeggen. Veehouders wachten af en redeneren: bijkopen kan altijd nog als we daadwerkelijk voer te kort komen.

In snijmaïs en kuilgras is het beeld tussen handelaren erg wisselend. De ene fouragehandelaar zit in een extensievere regio waar minder vraag is, terwijl bij de volgende de vraag wat begint aan te trekken. Het aanbod houdt over het algemeen niet over. Vooral mooi kuilgras laten boeren niet makkelijk gaan. Je moet het voornamelijk hebben van stoppende veehouders. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras staat op €100 per ton. Maïs is beter te krijgen, maar ook hier wordt de markt zeker niet overvoerd. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €100 per ton.

Campagneproducten
In de bijproducten begint langzaamaan het een en ander te verschuiven. De cichoreicampagne is afgerond, de aardappelzetmeelcampagne schakelt een tandje terug en de bietencampagne loopt richting het einde. Sommige veehouders schuiven daardoor in het rantsoen. Aardappelbijproducten als stoomschillen zijn volgens insiders goed beschikbaar, maar voeraardappelen blijven schaars. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €60 per ton. Brouwers hebben hun geplande stops grotendeels achter de rug en draaien op volle kracht. Het aanbod bierbostel wordt daardoor wat ruimer. De DCA Indicatieprijs doet deze week een stapje terug en komt uit op €4 per procent droge stof.

In stro loopt het vaste werk gestaag door. Het aanbod van goed stro uit Duitsland en Denemarken valt wat tegen volgens insiders. Frankrijk is de belangrijkste leverancier en dat is ook wel een beetje terug te zien in de prijzen die voor het zuiden een stuk lager liggen dan in het noorden van Nederland. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat op €140 per ton. In graszaadhooi is weinig handel. Sommige veehouders kiezen voor stro dat beter beschikbaar is als structuurproduct. Andere voeren weide/dijkhooi. De prijs voor graszaadhooi staat op €170 per ton en voor weidehooi op €190 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden